Pininfarina – cele mai frumoase creaţii

Autor: Cosmin Iordache 08 aug. 2008 Dosar & Analize

Pininfarina reprezintă cea mai importantă casă de design din industria auto. Născut din entuziasmul familiei Pinifarina, studioul a creat de-a lungul timpului cele mai atrăgătoare modele Ferrari şi multe alte alte exemplare pe patru roţi superbe. Moartea lui Andrea Pininfarina, nepotul fondatorului şi CEO-ul în exerciţiu, a venit însă neaşteptat pentru lumea auto, lăsând în urma sa multe opere de artă memorabile. Am ales cele mai reprezentative lucrări marca Pininfarina.

Cel mai spectaculos model PininfarinaFerrari P4/5

Perla coroanei Pininfarina este cu siguranţă modelul Ferrari P4/5, exemplar unicat, făcut la comandă pentru James Glikenhaus, celebru colecţionar. Modelul are la bază un model Ferrari Enzo, dar intervenţia Pinifarina a transformat supercarul în cel mai râvint model pentru fanii Ferrari. Dincolo de aspectul extraterestru, reîncarnarea modernă a lui P3/4 se laudă cu performanţe de invidiat 3 secunde până la 100 km/h şi o viteză maximă de 362 km/h. Meritul casei de design este că a reuşit să obţină un coeficient aerodinamic de doar 0.34, fluiditate formelor fiind ideea centrală a acestui proiect. Modelul din care a fost "sculptat" P4/5, Ferrari Enzo, poartă de asemenea semnătura celor de la Pininfarina.

Un Maserati spectaculosMaserati Birdcage 75th

Acest prototip, apărut în 2005, este unul aniversar, celebrând 75 de ani de existenţă Pininfarina. Birdcage a fost construit pe platforma lui Maserati MC12, având o caroserie construită integral din fibră de carbon şi un design futurist. Conceptul este caracterizat de o abordare dramatică, lăsând deoparte elementele convenţionale – cum ar fi uşile şi geamurile – şi adoptând o temă aproape SF. Din păcate acesta a rămas doar în stadiul de exerciţiu de design, fiind expus doar la Salonul de la Geneva, fără avea o continuare mai pământeană.

 

GranTurismo - revoluţia MaseratiMaserati GranTurismo

Ultimul venit în gama Maserati poartă tot semnătura celebrei case de design italiene. Cu acest exemplar, Pininfarina a schimbat macazul în materie de design la Maserati abordând la forme mai îndrăzneţe şi linii mai agresive. Modelul este înrudit cu Ferrari 599 GTB, casa de design reuşind să creeze două derivate având la baza aceeaşi temă. Cu acest model cei de la Pininfarina şi-au dovedit măiestria în ale aerodinamiciii reuşind să scoată un coeficient de 0.33. Versiunea GranTurismo S este, de asemenea, produsul renumitei case de design.

F40 - precursorul supercarurilor FerrariFerrari F40

Ferrari F40 este unul dintre acele modele de legendă care au precedeat o nouă eră pentru marca din Maranello, fiind înaintaşul supercarurilor ce aveau să vină F50, respectiv Enzo. Cei de la Pininfarina au lucrat chiar sub îndrumarea marelui Enzo Ferrari, acesta fiind ultimul proiect în care legendarul guru automobilistic s-a implicat. În anul apariţiei sale, 1987, F40 a fost încoronat drept cel mai rapid model de stradă. Creat în tunelul de vânt acest model miza mai mult pe formă decât pe putere – având doar un 2.9 twin turbo ce dezvolta 478 de cai – meritul Pininfarina fiind iarăşi important.

Peugeot 406 Coupe - simplitate extravagantăPeugeot 406 Coupe

Probabil vă întrebaţi ce caută acest model între supercaruri exclusiviste. Cu siguranţă există creaţii mult mai spectaculoase, dar am ales acest model tocmai pentru că este unul pe care am avut ocazia să îl vedem des pe stradă şi să ne minunăm de aspectul său. Acest model este un tribut adus simplităţii, care arată talentul celor de la Pininfarina în a crea şi exemplare mai pământene, nu doar modele pentru cei foarte bogaţi. Lăsând la o parte, detaliile extravagante şi tuşele pretenţioase, italienii au reuşit să ofere o lecţie de stil nesofisticat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide