Portrete // Sergio Marchionne – Decolare forţată

Autor: Andrei Ştirbu acum 6 ani Dosar & Analize

Quo vadis, signore Marchionne?

Însă toate aceste „discuţii” confirmă faptul că Sergio nu are în minte doar bani şi profitabilitate, el ia în considerare şi moştenirile culturale, ceea ce înseamnă că nu vom avea parte de o bătălie FIAT-Volkswagen purtată cu aceleaşi arme. Marchionne dirijează, alternativ, cele două „instrumente” FIAT şi Chrysler, fără a le suprapune tempourile.

Poate că nu are talent la muzică, aşa cum şi-ar fi dorit, iar până să se reîncarneze în dirijor muzical (din nou, aşa cum îşi doreşte), o să mai treacă timp, însă talentul de a orchestra al lui Sergio este, până acum, irefutabil. Iată cum sună aria pe care o va dirija: momentan, Jeep se bucură de o largă popularitate – în 2013 a înregistrat un record de 731,565 unităţi vândute – şi Marchionne şi-a propus ca în 2014 să atingă pragul de un milion. Gama Jeep a primit încă un model, de mici dimensiuni, în timp ce producţia Jeep se va extinde în Europa, Brazilia şi China.

Jeep Renegade împarte platforma cu Fiat Panda

În ceea ce priveşte mărcile europene, Maserati a intrat într-un proces de extindere a gamei – Kubang este din ce în ce mai aproape de realitate –, în timp ce zvonurile indică faptul că producţia Lancia se va limita doar la modelul Ypsilon, care va fi comercializat numai în Italia. Luminile se concentrează, în viitorul apropiat, pe Alfa Romeo, care a atras deja atenţia cuvenită cu sportiva 4C şi care va reintra pe piaţa premium cu sedanul Giulia (bazat pe platforma Giulietta), undeva în 2014. Tot în 2014 vom vedea, cel mai probabil, un cross-over Alfa (cu dedesubturi Jeep), urmat, în 2015, de un roadster, Alfa Spider.

Alfa Spider, aşa cum noi – şi restul universului – ne-o dorim

Folosindu-se de retailurile americane, Alfa va reintra, cu adevărat, pe piaţa din SUA. Pe măsură ce piaţa auto europeană va ieşi, treptat, din convalescenţă, FIAT va dispune de fonduri pentru a începe ofensiva împotriva Grupului Volkswagen. Să ne aşteptăm, în viitorul apropiat, la un Punto nou-nouţ? Nu foarte curând. Însă, atunci când va veni timpul, Vokswagen Golf va avea un adversar puternic.

 

(articol publicat în numărul din februarie 2014 al revistei)

Pagini: 1 2 3Comentarii
Inchide