Surse Reuters: Compania de audit Ernst&Young a raportat în mai multe rânduri tranzacţiile aflate la baza arestării lui Carlos Ghosn, dar Nissan a spus că sunt justificate

Autor: ProMotor 28 nov. 2018 Dosar & Analize
Surse Reuters: Compania de audit Ernst&Young a raportat în mai multe rânduri tranzacţiile aflate la baza arestării lui Carlos Ghosn, dar Nissan a spus că sunt justificate

Ernst&Young ShinNihon, filiala japoneză a gigantului Ernst&Young, care acţionează precum compania de audit a Nissan, a solicitat constructorului japonez în mai multe rânduri informaţii cu privire la acţiunile care stau la baza acuzaţiilor la adresa lui Carlos Ghosn, însă Nissan a spus că răspuns că aceste acţiuni se justifică, a dezvăluit o persoană cu informaţii directe asupra situaţiei, informează Reuters.

EY ShinNihon a solicitat managementului Nissan un punct de vedere în mai multe rânduri, cu precădere în anul 2013, cu privire la achiziţiile imobiliare de lux în folosul personal al lui Ghosn sau cu privire la anumite drepturi financiare oferite executivului. Potrivit sursei citate de Reuters, care a dorit să rămână anonimă, constructorul Nissan a spus că acţiunile de mai sus se justifică.

Aceste dezvăluiri arată că tranzacţiile erau discutate de conducerea Nissan şi compania de audit, în contrast cu anunţul făcut de companie după arestarea lui Ghosn, potrivit căruia faptele fuseseră puse la cale către Ghosn şi directorul reprezentativ Greg Kelly.

Ce a întrebat Ernst&Young

EY ShinNihon a cerut Nissan lămuriri cu privire la acţiunile companiei ZI-A Capital BV – o companie olandeză deţinută de Nissan Europe. ZI-A Capital BV a achiziţionat locuinţele de lux spre folosul lui Ghosn, iar EY ShinNihon a întrebat Nissan dacă faptele companiei olandeze sunt în linie cu specificul de companie de investiţii, a declarat sursa Reuters. Răspunsul Nissan a fost că aceste acţiuni sunt justificate. Valoarea locuinţelor achiziţionate se ridică la peste 17,5 milioane de dolari.

Totodată, EY ShinNihon a întrebat dacă titlurile Stock Appreciaton Rights (SAR) oferite lui Carlos Ghosn – o metodă folosită de companii pentru a-şi recompensa angajaţii dacă evoluţia companiei este bună – ar trebui declarate, iar Nissan a spus că nu este nevoie, potrivit sursei. Valoarea acestor titluri se ridica la peste 30 de milioane de dolari.

Nissan şi EY ShinNihon nu comentează situaţia

Un purtător de cuvânt al EY ShinNihon a spus că nu poate oferi informaţii cu privire la acest subiect, iar purtătorul de cuvânt Nissan a refuzat să comenteze situaţia.

Carlos Ghosn a fost arestat în Japonia pe 19 noiembrie.

Procurorii japonezi îl acuză de falsificarea rapoartelor oficiale Nissan pentru a minimaliza compensaţia de aproape 90 de milioane de euro primită în ultimii ani. Carlos Ghosn neagă acuzaţiile.

În urma scandalului, Nissan şi Mitsubishi l-au înlăturat pe Ghosn din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, în timp ce Renault l-a menţinut în funcţiile de CEO şi preşedinte al CA.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide