Informații despre noul motor TCe 100 GPL. Cu un singur plin, Dacia Logan poate parcurge 1000 de km

Autor: Marius Vișan 25 feb. 2020 Dosar & Analize

Noul motor TCe 100 GPL (gasit în configuratorul din alte țări sub denumirea TCe 100 ECO-G) a fost dezvăluit pentru prima dată la Salonul Auto de la Bruxelles pe modelul Duster, însă, de ceva timp el poate fi configurat și pe Logan și Sandero Stepway. Acest motor îmbunătățește performanța, reducând în același timp consumul de combustibil și emisiile de CO2.

Noul motor turbo cu trei cilindri TCe 100 GPL oferă un nivel mai mare de performanță: 100 de CP și un cuplu maxim de 170 Nm de la 2.000 rpm. Acesta emite cu aproximativ 10% mai puțin CO2 decât un motor pe echivalent pe benzină.

Vehiculul dotat cu acest motor poate funcționa fie cu benzină, fie cu GPL. Este echipat cu două rezervoare separate, unul pentru benzină și unul pentru GPL. Cu ambele rezervoare pline, vehiculul are o autonomie cumulată de peste 1.000 km.

Vehiculele Dacia echipate cu acest motor pot accesa parcări subterane datorită caracteristicilor de siguranță încorporate în sistem (supapă de siguranță, supapă de retur și nivel de umplere limitat la 80%).

Integrarea sistemului GPL pe un vehicul Dacia este o operațiune efectuată direct în uzină. Chiar de la proiectarea sa, motorul pe benzină este adaptat să funcționeze cu combustibil GPL. Rezervorul suplimentar de GPL din oțel de înaltă rezistență este situat în roata de rezervă, fără a atinge rezervorul de benzină. O supapă de retur, un limitator de umplere de 80%, un limitator de debit, o supapă de solenoid și o supapă de siguranță completează sistemul tehnic.

Aproape 15 milioane de vehicule folosesc GPL-ul ca și combustibil în Uniunea Europeană, iar 26 de milioane la nivel mondial.

GPL este un amestec de propan și butan (care are ca standard în Europa: EN589). Arderea sa degajă mai puțin monoxid de carbon, emisii de hidrocarburi și oxid de azot decât un motor pe benzină. Mai mult, GPL are un avantaj major, emană cu aproximativ 10% mai puțin emisii de CO2 decât un motor echivalent pe benzină.

Prețuri de start pentru Dacia pe GPL

În acest moment, pe site-ul Dacia România există oferte pentru trei modele Dacia care vin cu acest motor pe GPL.

Dacia Logan are un preț de plecare de 5.990 de euro (TVA inclus), Dacia Duster pornește de la 13.550 de euro (TVA inclus), iar Dacia Sandero Stepway costă de la 7.500 de euro (TVA inclus).

GALERIE FOTO

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Dacia


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide