Top 5 mașini care pot depăși lejer 300.000 de kilometri fără probleme majore în istoric

Autor: Cristian Agatie 29 iun. 2020 Știri auto

Este remarcabil la cel nivel a ajuns industria auto și, cu toate acestea, există o percepție generală că „nu se mai fac mașini așa cum se făceau”. Am alcătuit un top 5 mașini care pot depăși lejer 300.000 de kilometri fără probleme majore în istoric, pe baza statisticilor de reparații.

Intră în Galeria FOTO

Este incredibil să ne gândim că umanitatea poate realiza adevărate minuni tehnologice care să funcționeze ireproșabil timp de decenii. Este suficient să ne gândim la avioanele de pasageri, care rămân în serviciu cel puțin 30 de ani, uneori chiar și 40, înainte de a ajunge la dezmembrări. În universul auto se cunosc numeroase modele care nu aveau moarte, așa cum au fost unele modele Mercedes-Benz care puteau atinge lejer un milion de kilometri fără reparații majore.

Lucrurile s-au schimbat în prezent, iar producătorii auto au coborât considerabil așteptările în acest domeniu. Cauzele sunt multiple și pornesc de la cele legislative, care nu mai permit folosirea mașinilor poluante (sau taxele care cesc mult costurile de utilizare odată ce au trecut de o barieră de 8-10 ani de la fabricație). Apoi, avansul tehnologic i-a făcut pe cumpărători să-și dorească cele mai noi gadegeturi, astfel că obiceiurile de cumpărare s-au schimbat. Oamenii schimbă mașinile mai des, iar necesitatea ca acestea să reziste multe sute de mii de kilometri s-a diminuat.

De cealaltă parte, producătorii au folosit acest trend pentru a-și reduce costurile. Dacă o mașină nu mai este folosită atât de mult timp, nici nu are nevoie de componente la fel de fiabile, prin urmare costurile de producție scad corespunzător. Așadar, este o fărâmă de adevăr în afirmația că „nu se mai fac mașini cum se făceau”. Se fac însă mai sigure și mai inteligente, asta e clar.

Mașini care pot depăși 300.000 de kilometri: Cât de rare sunt?

De fapt, astfel de exemplare nu sunt deloc rare. Multe mașini folosite la flote depășesc frecvent un astfel de rulaj, în special cele care sunt folosite pentru a parcurge distanțe lungi prin țară. Chiar și modelele Dacia Logan folosite de taximetriști ating frecvent 500.000 de kilometri fără să necesite reparații costisitoare și s-au cunoscut chiar exemplare cu un milion de kilometri aflate încă în serviciu.

Totuși, probabilitatea ca astfel de mașini să fie folosite fără probleme dincolo de bariera de 300.000 de kilometri nu este egală pentru toate modelele, și nici chiar pentru toate exemplarele aceluiași model. Americanii de la iSeeCars au întocmit un top cu modelele care au cea mai mare șansă să depășească bariera de 200.000 de mile (ceva mai mult de 320.000 km), bazat pe numărul de vehicule aflate în circulație cu un astfel de rulaj. Multe dintre modelele analizate nu se comercializează în Europa, dar sunt suficiente pe care pot conta și europenii. Iată un top al celor mai fiabile 5 mașini vândute în Europa care pot depăși lejer 300.000 de kilometri fără probleme majore.

Locul 1: Toyota Land Cruiser
Land Cruiser este, de departe, campionul studiilor de fiabilitate. Potrivit studiului, 16% dintre toate exemplarele off-roaderului japonez au depășit fără probleme 320.000 de kilometri. Prin urmare, Land Cruiser câștigă prima poziție în top, atât la general cât și la categoria SUV de clasă mare.

Locul 2: Honda Civic
Modelele Honda au o reputație de fiabilitate solidă, așa că nu e o surpriză prezența lui Civic în acest top. Potrivit celor de la iSeeCars, 2,3% din mașinile Honda Civic aflate în circulație au trecut de bariera celor 320.000 km.

Locul 3: Toyota Prius
Este mașina preferată a șoferilor de taxi și Uber, care încep să migreze spre forme mai ecologice de transport în ultimii ani. Cu o mecanică simplă și un motor termic aspirat nepretențios (ca să nu mai pune la socoteală absența unei cutii de viteze cu ambreiajul ca verigă slabă), Prius poate ajunge la rulaje impresionante fără să necesite reparații. 2% din mașinile aflate în circulație au depășit fără probleme 320.000 km.

Locul 4: Audi TT
Prezența lui Audi TT în acest top este oarecum controversată, pentru că în dreptul modelului german apare un asterisc care arată că evaluarea s-a făcut pe baza mașinilor care au depășit 150.000 de mile (241.000 km). E adevărat, mașinile sport cu două locuri nu parcurg atât de mulți kilometri, dar performanța lui Audi TT nu este mai puțin impresionantă. Acesta este modelul sport cu cele mai mari șanse să treacă bariera de 241.000 km.

Locul 5: Tesla Model S
În ciuda problemelor de fiabilitate reclamate de numeroși deținători, Tesla Model S reprezintă benchmark-ul segmentul mașinilor electrice, fiind folosită extensiv de companiile de car sharing. Un exemplar a depășit chiar bariera de un milion de kilometri, dar acestea sunt cazuri extreme. Recent, marca americană a dezamăgit în topul JD Power pe 2020, unde s-a clasat pe ultima poziție.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide