În ciuda nivelului alarmant al poluării, oamenii nu vor maşini electrice

Autor: Oraan Mărculescu 20 feb. 2014 Mașini electrice

Beijing a devenit, în mod oficial, a doua cea mai poluată capitală a lumii, pe primul loc situându-se Moscova. Practic, Academia de Ştiinţe Sociale din China consideră că Beijing a ajuns la stadiul de ”oraş prea puţin locuibil” din cauza poluării atmosferice.

Autorităţile se văd depăşite de situaţie, deşi au instituit unele măsuri radicale (de exemplu loteria înmatriculărilor) şi sunt gata să investească 1,5 miliarde USD în soluţii de ameliorare a efectelor poluării – de exemplu, până la finalul lui 2014 vor fi gata 1.000 de puncte de încărcare pentru maşinile electrice.

Nu e ceaţă, e smog. De la poluare. În principal cauzată de cele 5 milioane de maşini. Cum vi se pare?

Însă o mare problemă este reticenţa locuitorilor Beijing-ului la ideea de a-şi cumpăra maşini electrice în locul celor convenţionale. Pe străzile capitalei chineze circulă deja peste 5 milioane de maşini, iar anul acesta sunt peste 1,8 milioane de noi cereri de înmatriculare!

Este adevărat, loteria înmatriculărilor este drastică, iar cei care participă la ea au şanse de numai 1% să câştige acest drept. Totuşi, cei care vor maşini electrice sunt avantajaţi, deoarece în 2014 vor putea fi înmatriculate 20.000 de astfel de maşini.

Chinezilor nu le pasă de maşinile electrice: doar unu la mie sunt dispuşi să renunţe la maşinile convenţionale pentru maşini electrice

Însă, pentru moment, s-au înregistrat doar 1.700 de cereri pentru maşini electrice, acest lucru însemnând că doar UNU LA MIE dintre cei care vor o maşină nouă se îndreaptă spre un vehicul electric. O adevărată palmă dată autorităţilor, care sperau ca la jumătatea acestui deceniu pe străzile din Beijing să circule 1,5 milioane de maşini electrice.

Acum este de aşteptat ca în China să se ia legi mai drastice pentru limitarea poluării, care îi vor afecta mult pe deţinătorii de maşini. În plus, putem vorbi şi de un semnal de alarmă pentru producătorii auto, care consideră China o piaţă auto foarte profitabilă – s-ar putea ca, în curând, vânzările de maşini noi să regreseze puternic din cauza viitoarelor legi anti-poluare.

Autorităţile sperau că Beijingul va fi ”inundat” de maşini electrice până la jumătatea acestui deceniu. Vise!

Deocamdată, se pune o întrebare foarte importantă:

PREFERAŢI MAŞIINILE CONVENŢIONALE, CU EFECTELE NEGATIVE ALE POLUĂRII, SAU SUNTEŢI GATA SĂ FACEŢI EFORTURI PENTRU A CUMPĂRA O MAŞINĂ ELECTRICĂ?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide