Noi informaţii despre Mercedes-Benz EQC – primul SUV complet electric al nemţilor sub brandul EQ – GALERIE FOTO

Autor: ProMotor 12 sept. 2018 Mașini electrice

În cadrul Salonului Auto de la Paris din 2016, Mercedes-Benz a prezentat pentru prima dată noul brand dedicat mobilităţii electrice. Doi ani mai târziu, Mercedes-Benz prezintă  EQC.

Prin design-ul curat şi accentele colorate emblematice, EQC este pionierul look-ului electric avant-garde, reflectând în acelaşi timp filozofia de design Progressive Luxury. În ceea ce priveşte calitatea, siguranţa şi confortul, EQC reprezintă pe deplin standardele Mercedes-Benz în lumea autoturismelor electrice şi convinge prin atributele care îl reprezintă. Acestora li se alătură şi performanţa dinamică, datorită celor două motoare electrice de pe punţile faţă şi spate, cu o putere combinată de 300kW. Strategia de operare sofisticată permite o autonomie energetică care depăşeşte 450km, potrivit standardului NEDC (cifre provizorii).

O trăsătură care se face remarcată în partea din faţă a modelului este panoul negru care cuprinde grila şi farurile. Pentru prima oară, panoul negru este încadrat, în partea superioară, de fibră optică care conectează luminile de zi. Pe timp de noapte, acest element creează o bandă orizontală de lumină, aproape neîntreruptă. Ramele interioare şi tuburile farurilor standard MULTIBEAM LED au finisaj negru lucios. Accentele de culoare contrastante confirmă, discret, apartenenţa modelului la noua familie EQ: liniile albastre pe fundal negru şi gravura albastră MULTIBEAM.

Interiorul lui EQC are un aspect electro avant-garde. Un exemplu perfect este marginea rotunjită a panoului de bord, similară nervurilor unui amplificator hi-fi. Profilul tipic al aripilor Mercedes-Benz este asimetric, fiind decupat în dreptul şoferului. În această zonă este plasat unul din elementele de bază ale bordului: caseta lucioasă, high-tech, care încadrează gurile de ventilaţie plate, cu voleţi în formă de cheie, în nuanţe de rosé-auriu.

EQC este echipat cu un sistem de propulsie nou, reprezentat prin câte un motor electric compact pe fiecare punte. Astfel, EQC dispune de abilităţile unui autovehicul cu tracţiune integrală. Sistemele de propulsie electrică sunt configurate diferit, pentru a reduce consumul de putere şi a spori dinamismul: motorul electric frontal este optimizat pentru eficienţă maximă, iar cel din spate determină nivelul de dinamism. Împreună, acestea generează o putere de 300kW şi un cuplu maxim de 765 Nm. 

Mercedes-Benz EQC este disponibil în două variante de echipare: Electric Art, cu accente de design în culoare rosé-auriu, şi AMG Line, cu opţiuni de configurare AMG pentru exterior şi interior.

Sistemul multimedia MBUX: funcţii specifice pentru EQC

Modelul EQC dispune de inovatorul sistem multimedia MBUX – Mercedes-Benz User Experience, care are numeroase funcţii adaptate gamei EQ, precum afişarea autonomiei, nivelul de încărcare şi circulaţia fluxului de energie. Sistemul de navigare optimizat pentru EQ, modurile de cnducere, curentul de încărcare şi timpul de plecare pot fi, de asemenea, controlate şi reglate prin intermediul MBUX.

Afişajul MBUX integrează o secţiune specială pentru modelele EQ, care grupează numeroase funcţii specifice. Alternativ, utilizatorul poate accesa în mod direct meniul EQ al sistemului MBUX prin tasta amplasată în partea stângă-jos a bordului. Datorită sistemului de recunoaştere vocală, opţiunea de control inteligent prin intermediul vocii, disponibilă la modelele EQ, permite şoferului să opereze mai uşor noul model EQC. Noul sistem LINGUATRONIC suportă mai multe funcţii de infotainment (ex.: setarea destinaţiei, gestionarea apelurilor telefonice şi a mesajelor, selecţia muzicii, consultarea prognozei meteo), precum şi numeroase funcţii de confort, precum controlul climatizării sau iluminarea.

Moduri de conducere

Consumul şi autonomia vehiculelor electrice depind în mare măsură de stilul de condus. EQC asistă şoferul prin moduri de conducere, care au diferite caracteristici:
• COMFORT: setări implicite, pedala de acceleraţie susţine un stil de condus confortabil, care devine automat mai dinamic în funcţie de stilul de condus.
• ECO: program de conducere centrat pe eficienţă şi consum redus.
• MAX RANGE: program inteligent de conducere, care asistă şoferul pentru a obţine autonomia maximă.
• SPORT: program de conducere axat pe obţinerea celei mai bune performanţe.
• INDIVIDUAL: program ce permite setarea manuală a diverşilor parametri.

Conducătorul auto poate influenţa gradul de recuperare a energiei la frânare prin utilizarea a două padele amplasate în spatele volanului. Padela din stânga creşte nivelul de recuperare, iar cea din stânga – îl reduce.

Încărcare flexibilă şi rapidă         

Modelul EQC dispune în echiparea standard de un încărcător cu sistem de răcire cu apă (OBC), de 7,4 kW, ceea ce îl face adecvat pentru încărcarea la curent alternativ acasă sau la staţiile publice de încărcare.

Încărcarea folosind o staţie Mercedes-Benz este de până la de trei ori mai rapidă, comparativ cu cea de acasă, la prizele normale. Este mai rapidă încărcarea la curent direct, funcţie disponibilă standard pentru EQC, de exemplu prin intermediul sistemelor de încărcare combinată (CCS) în Europa şi SUA, CHAdeMO în Japonia sau GB/T în China. În funcţie de nivelul de încărcare (SoC), EQC poate fi încărcat cu o putere maximă de până la 110 kW, la o staţie de încărcare adecvată. În aproximativ 40 de minute, bateria poate fi încărcată de la 10% până la 80% SoC (date provizorii).  

Încărcarea acasă devine şi mai facilă cu noua generaţie de staţii de încărcare Mercedes-Benz, printr-un proces mai rapid, controlat de pe smartphone.

Clienţii pot alege dintre trei variante de staţii de încărcare: Standard (disponibilă pe piaţă din iunie 2018), Advanced şi Twin, pentru încărcarea mai multor vehicule simultan (ambele vor deveni disponibile în prima parte a anului 2019). Staţiile de încărcare Advanced şi Twin pot fi conectate la internet şi permit controlul prin RFID (identificare prin frecvenţă radio).

Servicii inteligente: călătorie relaxată de la început până la sfârşit

De la un producător de vehicule premium, Mercedes-Benz devine un furnizor de servicii de mobilitate premium. Gama EQ integrează aplicaţia Mercedes me şi oferă servicii complete pentru prezentul şi viitorul electro-mobilităţii. Cele mai importante noi servicii şi funcţii ale modelului EQC, care urmează să fie lansate, includ: 

– Controlul climatizării înainte de urcarea în maşină: reglează temperatura dorită în interiorul vehiculului, înainte de plecare. Funcţia poate fi setată direct din sistemul MBUX sau aplicaţia Mercedes me. Este un sistem sofisticat, dotat cu o pompă de căldură şi dispozitive de încălzire electrică, care climatizează interiorul înainte de urcarea în vehicul.

– Sistemul de navigare, optimizat pentru gama EQ, calculează cel mai rapid traseu, ţinând cont şi de cel mai scurt timp de încărcare. Planificarea rutei este modificată în funcţie de schimbările care apar, atât extern, prin intermediul aplicaţiei Mercedes me, cât şi din interiorul vehiculului. Datorită navigaţiei optimizate pentru EQ, clienţii Mercedes-Benz pot să localizeze cu uşurinţă staţiile de încărcare, iar aplicaţia Mercedes me Charge le oferă acces rapid la staţiile de încărcare ale furnizorilor, chiar şi din afara ţării. Serviciile sunt completate şi de o metodă simplă de plată.

Sisteme de siguranţă pasive şi active: conceptul de siguranţă adaptat modelului EQC

EQC, primul model din gama EQ, este echipat cu sisteme de asistenţă de ultimă generaţie marca Mercedes-Benz. Pachetul Driving Assistance include câteva funcţii noi, precum ajustarea vitezei în ambuteiaje, ca măsură de precauţie. Atunci când detectează un ambuteiaj, sistemul Active Distance Assist DISTRONIC reduce viteza vehiculului la aproximativ 100 km/h. 

Noul EQC respectă cele mai înalte cerinţe şi din punct de vedere siguranţă pasivă. În afară de programul standard de teste de impact, Mercedes-Benz aplică standarde suplimentare de siguranţă pentru baterii şi toate componentele care conduc curentul electric, depăşind astfel cerinţele legale.

Protecţia mecanică a bateriei: sistemul de înaltă siguranţă începe cu poziţia bateriei de înaltă tensiune, instalată sub podeaua vehiculului. Unitatea de stocare a energiei este înconjurată de un cadru stabil, care poate absorbi energia. Între cadru şi baterie sunt instalate elemente capabile să absoarbă forţele suplimentare în cazul unui impact lateral sever. Un dispozitiv de protecţie a acumulatorului din zona frontală a bateriei poate împiedica perforarea acesteia în cazul unui impact sever.

Protecţia electrică a sistemului de înaltă tensiune: expertiza Mercedes-Benz în domeniul sistemelor de conducere de înaltă tensiune a condus la dezvoltarea unei tehnologii moderne de siguranţă, care se activează în caz de accident. Sistemul de înaltă tensiune se închide automat, în mod reversibil sau ireversibil, în funcţie de gravitatea accidentului.

Teste de anduranţă în întreaga lume

Până la lansarea pe piaţă, 200 de prototipuri şi vehicule de pre-producţie EQC vor fi trecut de programul de testare, format din 500 de teste individuale, care acoperă câteva milioane de km parcurşi pe patru continente (Europa, America de Nord, Asia şi Africa). La fel ca toate autovehiculele Mercedes-Benz, modelul EQC trebuie să treacă programul standard, solicitant, de testare a sistemului de propulsie electrică, a bateriilor, a interacţiunii dintre toate componentele sistemului de propulsie.

Produs în Germania

Producţia primului model din gama EQ va începe în 2019, la fabrica Mercedes-Benz din Bremen, Germania. Noul EQC va fi integrat în producţia de serie ca vehicul complet electric şi va încorpora cele mai noi tehnologii de producţie.

În paralel cu producţia de serie a EQC, va începe şi producţia de baterii pentru noul model la fabrica din Kamenz, situată în apropiere de Dresda, Germania. Producţia EQC pe piaţa din China va fi asigurată de compania Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC).
 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide