Volvo C40 este noul SUV-coupé electric lansat de suedezi

Autor: Cristian Agatie 03 mart. 2021 MASINI NOI

Volvo C40 este noul SUV-coupé electric lansat de suedezi, având la bază modelul XC40 Recharge. Noul model face parte dintr-o ofensivă de repoziționare a brandului suedez, care va oferi acest model exclusiv prin comenzi online.

Intră în Galeria FOTO

Frumusețea este în ochii privitorului, se spune, dar în cazul lui Volvo C40, ochii autorului sunt complet uscați din acest punct de vedere. Proporțiile unui SUV subcompact, ca XC40, devin neinspirate în momentul în care încerci să-l transformi în coupé. Desigur, această este o impresie bazată exclusiv pe primele fotografii oferite de producător, iar mașina ar putea să fie o frumusețe în mărime naturală – s-a mai întâmplat în trecut și cu alte modele.

Volvo și-a propus să elimine complet motoarele termice până în 2030, iar C40, alături de XC40 Recharge, sunt primele modele care reflectă această schimbare. Noul Volvo C40 folosește aceeași platformă CMA a lui XC40 și are aproximativ aceeași lungime, 4,43 metri, în timp ce înălțimea este mai mică cu circa 7 centimetri, 1,58 metri. Spre deosebire de fratele său cu caroseria „întreagă”, însă, C40 nu va putea fi comandat cu motoare pe benzină.

În schimb, Volvo C40 se bazează pe serviciile a două motoare electrice (identice, câte unul pe fiecare punte), care oferă o putere maximă de 300 kW (408 CP). Cele două motoare pot atinge o turație impresionantă – 13.900 rpm, dar cuplul maxim de 660 Nm este disponibil de la 0 la 4.350 rpm.

Volvo C40 promite performanțe de supercar

În această configurație, Volvo C40 promite performanțe de supercar – 4,9 secunde pentru accelerația de la 0 la 100 km/h. Viteza maximă este limitată la 180 km/h, la fel ca a tuturor modelelor Volvo recente. Bateria cu o capacitate utilă de 75 kWh asigură o autonomie estimată la 420 km (WLTP) sau 340 km după ciclul american EPA, mai conservator.

Încărcarea bateriei se poate face de la stații de 150 kW, caz în care încărcarea de la 0 la 80% durează 40 de minute. Pentru o stație de încărcare în curent alternativ de 11 kW, o încărcare completă durează 8 ore.

În interior, pasagerii sunt întâmpinați de un nou sistem de infotainment dezvoltat în parteneriat cu Google și bazat pe sistemul de operare Android. Clienții care vor cumpăra C40 îl vor primi împreună cu un plan de date nelimitat, care va permite executarea actualizărilor over-the-air fără intervenția utilizatorului, la fel ca la mașinile Tesla.

Așa cum Volvo a anunțat în aceeași zi, C40, ca și celelalte modele electrice viitoare ale producătorului suedez vor putea fi comandate exclusiv pe platforma online volvocars.com.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide