Cât câştigă un şofer la Parlament

Cât câştigă un şofer la Parlament

Autor: ProMotor acum 4 ani Știri

 


Ca să-l ducă pe un deputat de la Parlament la hotel sau unde doreşte alesul, şoferul angajat la Camera Deputaţilor nu câştigă mai mult de 1.650 de lei. Adică sub sub salariul mediu net pe economie. Dacă este angajat cu contract individual de muncă, şoferul este puţin mai fericit: ajunge la un salariu cuprins între aproximativ 1.300 de lei şi 1.600 de lei. Dacă este angajat în baza unei convenţii civile însă, venitul lui se limitează la 775 de lei, adică sub salariul minim pe economie. În total, deputaţii au la dispoziţie 246 de şoferi, în timp ce senatorii se bazează pe 144. Ce-i drept, de şoferii angajaţi în cadrul direcţiilor Parlamentului beneficiază doar cei care fac parte din conducerea comisiilor sau a grupurilor parlamentare. Restul aleşilor îşi pot angaja astfel de şoferi prin birourile parlamentare. în această categorie nu intră însă şi şoferii preşedinţilor celor două Camere. Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu au şoferi repartizaţi de Serviciul de Protecţie şi Pază, iar salariile lor reprezintă secret de stat.

137 de şoferi sunt angajaţi, în total, în cadrul serviciilor Camerei Deputaţilor, dintre care 119 sunt cu contract individual de muncă şi câştigă între 1.295 de lei şi 1.625 de lei, iar 18 sunt angajaţi în baza unei convenţii civile, având un salariu net de 775 de lei.

Potrivit răspunsului dat de Camera Deputaţilor, la solicitarea gândul, în cadrul birourilor parlamentare mai sunt angajaţi încă 109 şoferi – 35 cu contract de muncă, 74 cu convenţie civilă.

Practic, potrivit aceloraşi informaţii, doar 104 de deputaţi şi-au angajat şoferi. Astfel, şoferii colaboratori lucrează maximum 168 ore/lună, adică aproximativ 8 ore/zi.

Comparând cu datele Institutului Naţional de Statistică, unde se arată că, în aprilie, salariul mediu net pe economie ajungea la 1.829 de lei, se poate observa că şoferul unui deputat nu ajunge nici măcar la acest prag.

La Senat, salariile sunt secrete. Cel puţin aşa au răspuns reprezentanţii forului superior la solicitarea gândul. La rândul lor însă, în cadrul Direcţiei Transporturi, au angajaţi 97 de şoferi. În cadrul birourilor parlamentare, figurează 47 de şoferi angajaţi cu contract de muncă sau convenţie civilă pe perioadă determinată, susţin reprezentanţii Senatului. În total, 144 de şoferi sunt la dispoziţia senatorilor, având un program tot de 8 ore pe zi.

Întrebaţi de gândul câţi şoferi au fost repartizaţi pentru instituţiile statului şi ce salarii au, Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) a transmis că aceste informaţii sunt secrete de stat, deci nu intră sub incidenţa legii 544/2001.Ce trebuie să facă un şofer pentru a se putea angaja la Parlament

În prezent, Camera Deputaţilor angajează 22 de şoferi, dintre care unul trebuie să ştie să conducă inclusiv tractoare rutiere şi agricole. Pentru aceste posturi, pe lângă permisul de conducere şi recomandări de la locurile de muncă anterioare, doritorii trebuie să aibă minimum zece clase şi permis de conducere de cel puţin un an. Ei vor fi nevoiţi să susţină o probă scrisă, una orală şi un practică.

Din acest motiv, pentru probele necesare, candidaţilor li se recomandă să înveţe notiţele tehnice şi manualele service ale autoturismelor Dacia Duster, Dacia Logan, Mercedes Sprinter, autocisternelor Roman R10215 şi al tractoarelor Goldoni.

În plus, viitorii şoferi ai Camerei Deputaţilor trebuie să fie la curent cu reglementările care ţin de conducerea preventivă, de acordarea primului ajutor, dar şi de protecţia mediului.

Înscrierea la concurs trebuie făcută până pe 7 septembrie 2015, urmând ca pe 21 septembrie să fie susţinută proba scrisă. Pe 24 septembrie va avea loc proba practică, iar ultima probă, cea orală, se va ţine pe 1 octombrie.  La proba scrisă, candidaţii vor avea de rezolvat o serie de chestionare de circulaţie rutieră, de mecanică, dar şi întrebări din notiţele tehnice ale tipurilor de maşini enumerată mai sus.
Comentarii
Inchide