Chris Bangle – designer-şef BMW

“Omul care a distrus imaginea BMW”, “cel mai influent designer din industria auto a secolului 21” – iată două dintre cele mai des folosite expresii la adresa designerului Chris Bangle.

Chris Bangle – designer-şef BMW Chris Bangle – designer-şef BMW
Personaj controversat, deopotrivă hulit şi admirat, acest american a ajuns să-şi transforme numele în renume. “Bangle butt” este acum o sintagmă din lexicul auto şi descrie acel fund de maşină care are deasupra o bucată de metal. Văzut de unii drept Antihristul lumii BMW, un personaj care a determinat fanii marcii să lanseze site-uri cu petiţii pentru demiterea sa, Bangle se apără printr-un singur mare, foarte mare atu: BMW vinde mai bine ca oricînd. Ajuns la 47 de ani în high-life-ul industriei auto, americanul a reuşit să o schimbe.

Dacă pînă la el maşinile premium (Mercedes sau Audi) se bazau pe linii simple, acum au un design sculptural, care-i determină pe unii critici să spună că Bangle este ceea ce a fost Picasso pentru cubism. Pînă să ajungă la BMW, în 1992, Bangle a lucrat pentru Opel la Munchen şi pentru Fiat la Torino, însă în CV-ul său este trecută o singură creaţie – Fiat Coupe, un model fără prea mare succes.

Şocul a venit în 2001, cînd lumea fost cutremurată de apariţia lui E65, adică noua Serie 7, un model care nu a reuşit niciodată să se ridice la nivelul vînzărilor lui Mercedes S Klasse. Impulsionat mai mult de critici decît de laude, Bangle a continuat cu Seria 5, cu Z4, cu X3 şi Seria 1, modele care nu au avut nici ele succesul scontat de creatorul lor, aşa cum s-a întîmplat cu Seria 6, cu Seria 3 şi, de ce nu, cu spectaculosul M3. Viitorul pare să sune la fel pentru Chris Bangle, care se pregăteşte să ne arate noul X6 dar, mai ales, multaşteptata nouă versiune a Seriei 7.

Pînă atunci, ProMotor a încercat să afle ce-l macină pe cel mai controversat designer auto al planetei, într-un interviu la fel de ciudat ca întreaga sa creaţie. Programat a avea loc la Salonul de la Frankfurt şi anulat din motive ştiute doar de artist, acest interviu s-a desfăşurat apoi în cele mai moderne condiţii. Noi i-am trimis lui Bangle întrebările voastre pe e-mail, iar el a răspuns printr-un fişier audio, trimis tot pe mail.

Citeşte mai departe în pagina următoare »