David VS Goliat: cum a îngenuncheat o compania din Bosnia gigantul german VW

Autor: ProMotor 25 aug. 2016 Știri auto
David VS Goliat: cum a îngenuncheat o compania din Bosnia gigantul german VW

 


Puţinii furnizori de componente au avut îndrăzneala să-l înfrunte pe cel mai mare producător auto al Europei, Volkswagen, cunoscut că îşi foloseşte puterea de cumpărare pentru a obţine preţuri mai mici. Prevent Group, o companie controlată de unele dintre cele mai bogate familii din fosta republică iugoslavă Bosnia-Herţegovina, a făcut aceasta, folosind ca armă stoparea livrărilor. Bosniacii au pus astfel în dificultate mai multe fabrici ale VW şi au reuşit să blocheze producţia celebrului modelul Golf. Observatorii au fost uluiţi de tactica Prevent şi se întreabă dacă nu cumva aceasta echivalează cu o sinucidere, scrie Bloomberg.

Două filiale ale Prevent au suspendat livrările de componente, aruncând producătorul german într-o minicriză după ce acesta a anulat un contract nou şi a refuzat să ramburseze banii cheltuiţi pentru onorarea comenzii. Ca urmare a disputei, VW a suspendat producţia de Golf şi Passat. Ieri, cele două părţI au reuşit să ajungă la un acord, cele şase fabrici afectate ale VW urmând să-şi reia producţia treptat.

Prevent, cel mai mare exportator al Bosniei, are peste 13.000 de angajaţi în peste 36 de locaţii din întreaga lume, fabricând bunuri de la componente auto şi articole vestimentare pentru bărbaţ, la interioare pentru yachturi de lux.

Revolta companiei vine după ce Nijaz Hastor, fondatorul companiei a cărui relaţie de business cu VW datează de patru decenii, a predat controlul Prevent fiilor săi.

Citeşte mai departe pe ZF.ro


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide