TEST cu noul smart cabrio – O experienţă fără surogat – GALERIE FOTO

Autor: ProMotor 26 aug. 2016 Test drive

 


fortwo cabrio 2016 întoarce capetele pentru că, deşi există mari diferenţe la exterior faţă de primul model, forma sa este inconfundabilă şi toată lumea vrea să vadă noul smart.

Parcă vechiul smart a crescut, dar nu s-a mulţumit cu evoluţia naturală şi a luat şi niste steroizi.

Transformarea

Exteriorul a devenit mai bombat, mai masiv, cu faruri şi stopuri noi. Luminile de zi cu LED există sub forma unor dungi care urmează forma pătrăţoasă a farurilor. Gama de opţiuni disponibile la exterior este foarte extinsă şi îşi poţi personaliza smart-ul cum vrei tu.

Diferenţa de dimensiuni faţă de primul model e vizibilă şi descoperi că în noul smart fortwo două persoane au loc confortabil. Dacă lăţimea primului model era de puţin peste 1,5 metri, noul model are 15 cm în plus. E adevărat că noul smart este mai greu cu 100 de kg, însă şi motoarele oferite sunt mai puternice, deci există un echilibru.

Acoperişul se rabatează in doua faze dintr-un buton. Nu se ascunde complet, iar ideea păstrării lui la exterior este bună, altfel ai fi rămas complet fără portbagaj. Eu am mers cu el jos pana la viteze de 80 km/oră şi n-am simţit că zgomotorul produs de frecarea aerului cu materialul textil deranjează. Durează vreo 12 secunde pentru o rabatare completă şi se poate face şi din cheie când te afli în afara maşinii. Totodată, poţi să scoţi stâlpii plafonului şi să-i depozitezi în portbagaj. Iar pentru că spaţiul de depozitare este integrat în uşa portbagajului, nu pierzi din capacitate chiar dacă îi dai jos.

Spaţiu neaşteptat, în limita bunului simţ

E ciudat când întinzi mâna în spatele scaunului şi poţi să atingi luneta, dar asta face parte din experienţa smart. Locurile din faţă sunt foarte generoase, chiar te gândeşti dacă nu ar fi fost bine să sacrifice un pic de spaţiu pentru a lărgi portbagajul, care are 260 de litri. Situaţia să altfel când vine vorba de lăţime. Peste 15 cm faţă de vechiul model înseamnă o creştere mare la un automobil de mici dimensiuni.

În portbagaj am băgat două ghiozdane mari şi o geantă mijlocie, suficient pentru o deplasare de weekend, dar aici şi-a atins limitele. Mai există un spaţiu de depozitare în spatele scaunelor, prins cu o plasă.

Interior modern, dar cu elemente împrumutate

La exterior s-a lucrat intensiv în jurul formei care a consacrat Smart-ul, dar diferenţa este uriaşă ş la interior.

Pentru că smart este facut în colaborare cu Renault, o să găseşti la interior elemente împrumutate de pe modelele franţuzeşti, regăsite inclusiv pe modele Dacia.

Designul interiorului este tineresc şi lucios. Mi-a plăcut sistemul de climatizare manual pentru modul interesant prin care selectezi temperatura. Volanul are butoanele întinse pe toată partea inferioară, dar sunt uşor de memorat şi de folosit. Turometru este o insulă în afara cadranului principal, care conţine doar vitezometru şi display-ul informativ.

O parte din consola de bord este tapiţată cu material textil, iar eu am găsit-o ca fiind o zonă foarte bună să-mi ţin telefonul, pentru că materialul folosit este antiderapant. Spaţii de depozitare şi suporturi de pahare ai în uşi, în bord, şi încă unul ascuns în spatele cotierei.

Printre dotările interioare găsim pilot automat, 2 mufe USB şi Bluetooth la sistemul audio, scaune cu încălzire, computer de bord şi senzori de lumini, dar contra cost poţi să ai navigaţie, sistem de sunet JBL cu subwoofer, cameră video la marşarier şi altele.

Motorul turbo de 90 de cai face minuni pe o maşină atât de mică

Să trecem la chestii serioase. Motorul versiunii testate a avut 900 de centimetri cubi şi este cu turbină, producând 90 de cai-putere. Pentru cabrio mai este disponibil un motor de 70 de cai-putere, tot pe benzină, dar nu sunt disponibile variante diesel, ceea ce este păcat. Diferenţa între cele două motoare la viteza maximă este insignifiantă (+4km/oră), însă la demaraj până la 100km/oră este de 4 secunde.

La prima vedere, când vezi cât de mică este te gândeşti că la 90 de cai o să decolezi cu ea. Nu chiar. E fâşneaţă, iar senzaţiile sunt accelerate de dimensiunile mici, însă smart cabrio are 11,7 secunde până la 100 de kilometri pe oră şi o viteză maximă de 151km/oră. Totuşi, cifrele nu contează, la semafor tot vei simţi că pleci cel mai rapid pentru că aceelerează foarte rapid până la 50-60 km/oră, dar de acolo înainte încetineşte ritmul. A, sunetul e foarte plăcut şi dă impresia că ai un motor mult ma potent sub capotă.

Cutia automată cu 6 trepte şi dublu ambreiaj poartă denumirea twinamic, iar schimbarea treptelor se face neaşteptat de lin. Versiunile de bază vin cu o cutie manuală în 5 trepte. Am avut la disponziţie şi padele în spatele volanului, un lucru la care nu te aştepţi într-o maşină atât de mică.

smart fortwo are o rază de întoarcere atât de mică încât zici că tracţiunea este pe spate. O mare bilă albă.

Consum bun la drum lung, cam ridicat în oraş

La drum întins, cu o viteză medie de 100km/oră am obţinut un consum de 5%, în timp ce în oraş cifra se învârtea pe la 7-8%. Nu e puţin, însă modelul smart fortwo testat avea vreo 900 kg şi 90 de cai-putere, iar plafonul coborât nu acţionează în favoarea capitolului aerodinamicitate, deci rezultatul este decent. 

Constructorul anunţă un mixt de 4,2 litri pentru varianta de 90 de cai, suprinzător, mai mic decât pentru varianta de 70 de cai-putere (4,3%). Din păcate, din raţiuni de spaţiu, rezervorul este de 28 de litri. La un mixt de 6,5 litri obţinut, îţi ajunge să faci 400 de kilometri cu un plin.

Dacă ai banii, merită experienţa

Pe scurt, dacă ai minim 12.000 de euro şi nu ai nevoie de 4-5 locuri şi un portbagaj pe măsură, experienţa smart nu va fi regretată de nimeni. Consumul este un pic cam ridicat pentru o maşină atât de mică, preţul este măricel, însă smart fortwo nu este doar o maşină mică, este o experinţă în sine.

Mai multe informaţii despre modelele smart găsiţi pe pagina de fb smart România şi pe smart Autoklass Pipera


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide