Prima maşină din lume cu nivelul 3 de autonomie îţi dă un gol în stomac

Autor: Alexandru Banu 22 sept. 2017 Știri auto
Prima maşină din lume cu nivelul 3 de autonomie îţi dă un gol în stomac

Audi are prima maşină din lume – zice ea – cu nivel 3 de autnomie. Adică merge singură până la un punct în care trebuie să intervii. Când e acest moment de decizie?

 

Cei de la ShashGear au făcut un experiment cu noua maşină germane pe care a condus-o un reprezentant de vânzări.

 

Exemplul perfect de demonstraţie este în aglomeraţie, unde prin apăsarea unui singur buton, pe display apare iconiţa AI (Audi Intelligence Traffic Jam Pilot) şi maşina îşi vede singură de drum.

 

În acel moment, poţi să iei picioarele de pe pedale (oricum sunt numai două), mâinile de pe volan şi A8-ul se deplasează singur, lin şi frumos. Camerele şi senzorii măsoară şi aproximează permanent distanţele din jurul maşinii. Informaţiile sunt procesate şi maşina ia decizii singură.

 

După cum vedeţi în video, totul se întâmplă fără sughiţuri sau alte hâcuri. La nivelul 3 de autonomie al noului Audi A8, sistemul îi permite şoferului să ia controlul maşinii şi-l anunţă cu până la 10 secunde înainite de intervenţia lui imperioasă.

 

Ca maşina să meargă singură – să fie la nivelul 3 de autonomie – drumul trebuie să fie marcat –autostradă sau drum naţional cu mai mult de o bandă pe sens pentru demarcarea spaţiului. Limita maximă de viteză până la care merge singur un Audi A8 este de 60 km/h. Totodată, semafoarele şi pietonii anulează nivelul de autonomie şi trebuie să preiei imediat comanda maşinii.

 

Audi şi-a promovat A8-ul ca prima maşină de pe piaţă cu nivelul 3 de autonomie (din 6 existente, de la 0 la 5). În momentul în care maşina “ţine” singură culoarul de rulare şi distanţa faţă de maşina din faţă, vorbim de nivelul 2 de autonomie, în care şoferul e obligat să fie atent în continuu la trafic, să ţină mâinile la volan şi să stea ca pe ace în eventualitatea preluării controlului maşinii. Astfel, Audi A8 e la nivelul 3 de auotonomie pentru că îţi permite să stai liniştit şi te anunţă cu mult timp înainite de a lua comanda.

 

În cel mai mic moment de perturbare a treficului, de incertitudine sau de evaluare a unui scenariu dificil, maşina te avertizează că trebuie să preiei controlul.

VIDEO CU DEMONSTRAŢIA NIVELULUI 3 DE AUTONOMIE PE NOUL A8 2018

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide