Aveţi întrebări despre Renault Zoe? Sau legătura dintre Caragiale şi maşinile electrice…

Autor: Oraan Mărculescu 11 mart. 2013 Opinii
Aveţi întrebări despre Renault Zoe? Sau legătura dintre Caragiale şi maşinile electrice…

Am mai spus-o şi o repet: recunosc, sunt subiectiv când vine vorba despre maşinile electrice, deoarece sunt un fan al maşinilor electrice. Ba chiar îmi place să cred că sunt ambasador al acestora, deoarece de fiecare dată când vine vorba despre maşinile electrice, mă trezesc repetând a nu ştiu câta oară care sunt avantajele acestora.

Până acum am condus câteva maşini cu propulsie electrică: Mitsubishi i-MiEV, care mi-a schimbat extrem de mult percepţia despre maşinile electrice, în primul rând datorită comportamentului şi performanţelor; smart ForTwo EV, care a demonstrat că e nevoie de foarte puţin pentru traficul urban; Mini EV, care a demonstrat că nu e nevoie de prea mult pentru senzaţii sport; Opel Ampera, care m-a convins că soluţia range-extender e compromisul ideal până la evoluţia tehnologiei bateriilor.

Ce poate aduce în plus Renault Zoe? Ei bine, iată că Zoe face un pas uriaş la capitolul preţ accesibil. Nu vă închipuiţi că vorbim de sume valabile pentru segmentul low-cost, însă, raportat la costurile tehnologiei propulsiei electrice, Renault Zoe vine cu un preţ ok: circa 20.000 de euro.

Iar aici îl rog pe nenea Caragiale să-mi ia apărarea. În faţa celor care vor sări ca arşi ”păi la banii ăştia îţi iei super maşină!”. Caragiale e-n tot şi-n toate într-o Românie filogermană ca aspiraţii de maşini personale, dar perfect balcanică în modul de gândire şi furatul căciulii.

Renault Zoe are nevoie de o celebră expresie: ”Zoe, Zoe, fii bărbată!”. Deoarece Renault Zoe urmează să fie blamat (pe nedrept, evident) de foarte mulţi români, care nu gândesc în perspectivă, ci sunt subjugaţi de aparenţe şi ”trăieşte momentul”.

La 20.000 de euro, mulţi se gândesc la modele de clasă compactă, cu dotări destul de multe şi motoare relativ puternice, de preferat diesel. Iar, dacă apelăm la domeniu second hand, cu banii ăştia te poţi băga chiar şi la mărci premium sau SUV-uri mai mari.

Apoi când auzi că Zoe are o autonomie de maxim 200 km, care coboară în trafic real de zi cu zi pe la 150 km, probabil te pufneşte râsul, mai ales dacă te gândeşti la nişte dieseluri care duc peste 1.000 km cu un plin.

Şi cum rămâne cu alimentarea? Se face în 8 ore??? Şi ce, o să scot cablul de 100 de metri să alimentez maşina din faţa blocului de la etajul 8? Unde mai pui (vai, vai!) poluarea la producerea bateriilor litiu-ion, că doar românul e frate cu codrul şi imediat găseşte nod în papură.

Mda… foarte dezavantajat Zoe în faţa elucubraţiilor izvorâte din mentalitatea dezinformată, ignorantă, dar atotştiutoare a multor români.

Eu am argumente pentru aproape orice acuzaţie aveţi la adresa lui Zoe. Însă acum nu îmi propun să dau răspunsuri. Ci să vă ”instig” la întrebări. Aşa încât vă rog să vă ascuţiţi paloşul pregătit pentru capra vecinului şi să puneţi ce întrebări consideraţi necesare despre Zoe.

Eu îi voi stresa pe inginerii şi oficialii francezi responsabili de Renault Zoe şi voi veni cu răspunsurile la întrebările voastre ulterior, după terminarea testului. Chiar dacă mă erijez în avocat al maşinilor electrice (sau ”avocat al diavolului”, pentru unii…), promit că veţi avea parte de un test foarte obiectiv.

CE VĂ INTERESEAZĂ SĂ ŞTIŢI DESPRE NOUL RENAULT ZOE?

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide