Barilul de petrol scade sub 25 USD în 2009?

Conform unui studiu al agenţiei energetice Merrill Lynch, criza mondială va duce în 2009 la scăderea cererii de petrol, cu repercusiuni asupra preţului la pompă.

Barilul de petrol scade sub 25 USD în 2009? Barilul de petrol scade sub 25 USD în 2009?

Cererea de petrol va scădea foarte mult în 2009, apreciază analistul Francisco Blanch, ajungând la cel mai mic nivel din 1982 încoace. Principala cauză o reprezintă recesiunea globală, care este de aşteptat să lovească dur China în 2009, unul dintre marii consumatori de petrol prognozaţi înainte de criză.

Totodată, băncile vor continua să limiteze accesul populaţiei şi firmelor la credite, deci consumul general de produse se va diminua simţitor. Blanch este unul dintre cei care au estimat că preţul petrolului va scădea sub 50 USD la finalul anului - şi asta încă din octombrie, când preţul barilului era cotat la 100 USD. Iată că vineri, 5 decembrie, un baril de petrol a ajuns la 43,64 USD, deci multă lume acordă credit estimărilor lui Blanch.

În plus, preşedintele Gulf Oil (Newton, Massachusetts), Joe Petrowski, a declarat că în 2009 criza mondială ar putea duce la preţuri de sub 1 USD pe galonul de benzină, estimându-se o cerere mult mai mică pentru produsele petroliere.

Oare în România va ajunge benzina să coste doar 1 leu/litru?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.