Cercetătorii au preluat controlul asupra unei Tesla Model 3 printr-un atac cibernetic

Vehiculele semi-autonome încep să fie prezente pe şosele şi un grup de cercetători a testat capacitatea acestora de a rezista unui atac cibernetic prin care o altă persoană să preia controlul asupra maşinii.

Cercetătorii au preluat controlul asupra unei Tesla Model 3 printr-un atac cibernetic Cercetătorii au preluat controlul asupra unei Tesla Model 3 printr-un atac cibernetic

Vehiculele semi-autonome încep să fie prezente pe şosele şi un grup de cercetători a testat capacitatea acestora de a rezista unui atac cibernetic prin care o altă persoană să preia controlul asupra maşinii.

Este un pic alarmant că au reuşit să preia controlul unei Tesla Model 3 care funcţiona sistemul de navigaţie în timp ce mergea pe funcţia Autopilot.

Potrivit Carscoops, cercetătoriii de la Regulus Cyber au folosit o metodă de spoofing. Pratica spoofing este un act de deghizare a unui comunicări venite din partea unui terţ într-o comunicare venită dintr-o sursă de încredere.

Cercetătorii au călătorit pe autostradă la o viteză de 95 km/oră, în timp ce utilizat sistemul de nagivaţie şi funcţia Autopilot. Traseul selectat îi ducea într-un orăşel apropiat, iar maşina trebuia la un moment dat să facă o ieşire controlată de pe autostradă.

În atacul cibernetic, echipa a transmis către maşină coordonate prin satelit false, iar ele au fost recepţionate de maşină. Tesla Model 3 a crezut că trebuie să iasă de pe autostradă în 150 de metri, deşi destinaţia presupunea să iasă peste 1600 de metri, a frânat la 24 km/oră  şi a ieşit într-un spaţiu de urgenţă, potrivit coordonatelor false.

Echipa Regulus Cyber care făcut acest experiment a anunţat că un şofer a stat cu mâinile pe volan, însă din momentul atacului până când a reuşit că redobândească controlul maşinii, ratase şansa de a-şi mai relua ruta.

Tesla Model 3 foloseşte GPS şi informaţii de la Google pentru a determina pe ce bandă să stea maşină sau ce ieşire de pe drum să aleagă, iar asta o face să fie vulnerabilă la atacuri de tip spoofing.

Regulus Cyber spune că a mai multe atacuri tip spoofing au avut succes asupra modelului Tesla, făcându-l să accelereze şi să decelereze brusc, să efectueze numeroase încercări de a părăsi autostrada prin locuri nepermise, semnalizare fără motiv şi instabilitate puternică în timpul condusului.

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.