SMAEB 2011 - între preţuri de criză şi eforturile pasionaţilor

Ediţia din acest an a SMAEB 2011 m-a surprins. Prin faptul că a existat. În ciuda crizei, pasionaţii pe două roţi au făcut un efort remarcabil şi au pus pe picioare un salon chiar în incinta Romaero Băneasa, unde altă dată avea loc Salonul Auto Bucureşti. Iată impresiile mele după scurta vizită la SMAEB 2011.

SMAEB 2011 - între preţuri de criză şi eforturile pasionaţilor SMAEB 2011 - între preţuri de criză şi eforturile pasionaţilor

Dacă aş fi pur şi simplu răutăcios, probabil aş caracteriza această ediţie SMAEB 2011 drept un târg de motociclete, accesorii şi echipamente, nu un salon la standarde occidentale. Însă ar fi o răutate gratuită, care nu ar ţine seama de situaţia economică precară prin care trecem. În ciuda crizei economice româneşti, pasionaţii pe două roţi şi-au găsit resursele pentru a organiza SMAEB, un eveniment must-have la început de sezon moto.

Cred că vedeta incontestabilă a SMAEB 2011 a fost Ducati Diavel. O sculptură high-tech pe două roţi cu un puternic iz de concept potrivit pentru filmele SF, nu pentru şoselele de la noi. Şi totuşi, vedeta Ducati poate fi cumpărată cu 17.000 euro - un preţ care pentru cei mai mulţi pare prohibitiv sau doar o fiţă, dar, în realitate, merită până la ultimul cent.

Cel mai ordonat stand a fost cel al BMW Motorrad, cu două "armate" de armăsari aranjate pe două rânduri, gata parcă pentru o bătălie. De fapt, importatorul de motociclete BMW în România este pregătit pentru campania "Test Ride Day", care se va desfăşura în mai multe oraşe din ţară.

Cel mai extravagant stand a fost, bineînţeles, cel al motocictelelor Harley Davidson şi Buell, care continuă să rămână o lume a fantasmelor pentru orice vizitator. Totuşi, din expresia de pe faţa domnului Tăriceanu am dedus că sunt cam puţini oameni interesaţi care să îşi şi permită un astfel de motor iconic.

Un alt spaţiu care mi-a adus zâmbetul pe buze a fost standul scuterelor Vespa, unde l-am întâlnit pe George Buhnici pur şi simplu vrăjit de noile viespi lifestyle pe două roţi. Sincer, mi-aş dori să văd mai multe "gângănii" de astea simpatice prin oraş decât SUV-uri poluante sau, dimpotrivă, hârburi înmatriculate în Bulgaria. Dar mai avem mult până la gradul ăsta de civilizaţie.

Mulţi se aşteaptă de la un astfel de salon să poată admira exemplare pe două roţi care mai de care mai sexy şi mai focoase - pe principiul "motoare tari, fete şi mai tari". Nu pot spune că SMAEB 2011 a dus lipsă de hostesse sexy, dar au fost mult mai puţine ca în alţi ani şi parcă şi mai plictisite. Probabil s-au săturat de privirile vizitatorilor, de genul "strugurii sunt acri", la fel ca în cazul multor exponate.

În schimb, am rămas uimit de preţurile echipamentelor moto. În unele locuri parcă pur şi simplu s-ar fi dat gratis lucrurile, aşa de mare era aglomeraţia. Adevărul este că etichetele arătau reduceri incredibile, chiar mai mari de 50%. În practică, un începător şi-ar fi permis un echipament de bună calitate, complet din cap până în picioare, cu circa 1.000-1.500 ron. Nici oferta de motociclete şi scutere second hand nu a dezamăgit, preţurile fiind suficient de atractive.

Probabil cel mai spectaculos aspect al SMAEB 2011 a fost priveliştea oferită de parcarea de afară pentru motocicletele vizitatorilor. Alături de micul spaţiu amenajat pentru diverse demonstraţii pe două roţi, lucruri care pur şi simplu te fac să o iei razna şi să doreşti să devii cu orice preţ motociclist.

Personal, am simţit o mare frustrare deoarece, din raţiuni de sănătate, am fost forţat să renunţ la motociclism cam de doi ani. Ce-i drept, cu eforturi aş avea şansa să mă văd înapoi în şa, dar nu în acest an. Important rămâne că raita pe care am dat-o pe la SMAEB 2011 mi-a readus rapid în minte toate clipele frumoase petrecute pe două roţi şi esenţa motociclismului: pasiunea.

Pasiune în toate formele: cu capul pe umeri sau pentru a epata, cu ochii la vitezometru sau cu pletele în vânt, căutând adrenalina în offroad sau bucurându-te de un riding pe şosea. Motocislismul este o lume aparte, iar motocicliştii şi (din ce în ce mai multe în ultima vreme) motociclistele nişte personaje cu adevărat romantice.

În concluzie, felicitări celor care au reuşit să organizeze SMAEB şi în acest an. Au demonstrat că, în ciuda greutăţilor, se poate merge mai departe. Totul ţine de pasiune şi voinţă, până la urmă. Vă doresc asfalt uscat şi, dacă sunteţi începători, ride safe!

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.