Formula 1: Verstappen câștigă la Barcelona după abandonul lui Leclerc și preia șefia la „general”

Autor: Mihai Morcovescu 23 mai 2022 Știri auto

Olandezul Max Verstappen a câștigat Marele Premiu de Formula 1 al Spaniei, desfășurat duminică pe circuitul Montmelo de lângă Barcelona. Cu această victorie, a treia consecutivă și a patra din 2022, campionul mondial en-titre a urcat pe primul loc în clasamentul piloților. De asemenea, Verstappen a bifat cea de-a 24-a victorie din carieră, egalându-l, astfel,  pe legendarul Juan Manuel Fangio.

Pilotul de la Red Bull Racing a profitat de abandonul lui Charles Leclerc (Ferrari), care a fost nevoit să se retragă din cauza unor probleme tehnice aproape de jumătatea cursei, din postura de lider. Pe locul al doilea a terminat mexicanul Sergio Perez, care a asigurat „dubla” pentru Red Bull. Podiumul a fost completat de George Russell (Mercedes-AMG).

Verstappen și Perez aduc „dubla” pentru Red Bull

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Plecat de pe poziția a doua a grilei de start, campionul mondial Max Verstappen a făcut o cursă constant bună. Și asta în ciuda unor probleme pe care le-a cu monopostul și a unei scurte incursiuni în decor în urma căreia a picat de pe 2 pe 4.

Momentul psihologic al cursei avea să se consume în turul 49, atunci când Perez i-a cedat poziția de lider lui Verstappen. Strategia a fost dictată de la boxe deoarece olandezul, spun cei de la Red Bull, este singurul care îl poate învinge la puncte pe Charles Leclerc. În plus, Red Bull a luat punctajul maxim în Spania deoarece Perez a luat punctul bonus pentru cel mai rapid timp pe tur.

În ceea ce-l privește pe pilotul de la Ferrari, cursa a început foarte bine pentru el. Plecat din pole-position, Leclerc a profitat de problemele piloților din spatele său și și-a construit un avans important în fruntea plutonului. Acesta era la un moment dat de aproximativ 30 de secunde.

Drama avea să se producă în turul cu numărul 27. Monopostul cu numărul 16 al monegascului a pierdut putere, iar liderul la „general” a fost nevoit să abandoneze pentru prima dată în acest sezon.

Celălalt pilot Ferrari, Carlos Sainz, a terminat la Barcelona pe locul 4. Spaniolul a comis o greșeală copilărească în turul 7, în urma căreia a picat până pe locul 11. Favoritul tribunelor a început, astfel, cursa de recuperare. Pe final de cursă el și Lewis Hamilton (Mercedes-AMG) au fost protagoniștii unui duel spectaculos pentru poziția a patra, tranșat de iberic.

În cursa spaniolă au mai punctat Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Esteban Ocon (Alpine), Lando Norris (McLaren), Fernando Alonso (Alpine) și Yuki Tsunoda (Alpha Tauri).

Următoarea etapă va avea loc pe legendarul circuit de la Monte Carlo la sfârșitul acestei săptămâni.

Clasamentul piloților după cursa de la Barcelona:

  1. MAX VERSTAPPEN (RED BULL) – 110 puncte
  2. Charles Leclerc (Ferrari) – 104
  3. Sergio Perez (Red Bull) – 85
  4. George Russell (Mercedes) – 74
  5. Carlos Sainz (Ferrari) – 65
  6. Lewis Hamilton (Mercedes) – 46
  7. Lando Norris (McLaren) – 39
  8. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) – 38
  9. Esteban Ocon (Alpine) – 30
  10. Kevin Magnussen (Haas) – 15
  11. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) – 11
  12. Daniel Ricciardo (McLaren) -11
  13. Pierre Gasly (Alpha Tauri) – 6
  14. Sebastien Vettel (Aston Martin) – 4
  15. Fernando Alonso (Alpine) – 4
  16. Alexander Albon (Williams) – 3
  17. Lance Stroll (Aston Martin) – 2
  18. Guanyu Zhou (Alfa Romeo) – 1

Clasamentul constructorilor după cursa de la Barcelona:

  1. RED BULL RACING – 195 puncte
  2. Ferrari – 169
  3. Mercedes-AMG – 120
  4. McLaren – 50
  5. Alfa Romeo – 39
  6. Alpine – 34
  7. Alpha Tauri – 17
  8. Haas – 15
  9. Aston Martin – 6
  10. Williams – 3

Sursa: Formula 1

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Formula 1


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide