Care este diferența între cutia manuală cu 5 trepte și cea cu 6 trepte?

Autor: ProMotor 08 oct. 2020 Stiati ca...

Când vine vorba de alegerea unei cutii de viteze manuale cu 5 sau 6 trepte trebuie să luați în considerare două aspecte: cum și unde va fi condusă mașina și cât de des veți conduce la viteze de autostradă? Există mai mulți factori implicați, dar acestea sunt principalele întrebări atunci când alegeți transmisia manuală potrivită pentru mașina dvs.

Ideea principală este de a îmbunătăți economia de combustibil, făcând motorul să funcționeze mai aproape de turația ideală, care, pentru economia de combustibil, este un punct cheie.

Cutia manuală și găsirea turației ideale

Diferențele dintre cutia de viteze cu 5 trepte și cea cu 6 trepte fac referire la prima și ultima treaptă. Cutiile cu 5 trepte de viteze se găsesc la mașini ceva mai ieftine, pe când pe mașinile ceva mai noi și mai scumpe se găsesc cele cu 6 trepte. Mașinile care au o cutie de viteze cu 5 trepte beneficiază de prima treaptă de viteză ceva mai lungă.

Angrenajele unei mașini cu 6 trepte sunt puțin mai complexe. Dacă circulați mult pe autostradă este posibil să depășiți viteza de 100 de km/h sau mai mult. Aici este utilă cea de-a șasea treaptă. Ea permite mașinii să funcționeze la turații mai mici și să economisească combustibil.

Cutia de viteze cu 5 trepte – ideală dacă circuli mult în oraș

Avantajele unei transmisii manuale comparativ cu una automată ar fi preț de achiziție mai mic al mașinii, mai multă sportivitate (oferă șoferului senzația de control), accelerație superioară și este mai puțin costisitoare la service. Iar dacă ar fi să vorbim despre dezavantaje, cutia manială necesită mai multe ore de practică pentru cei care învăță să conducă, șoferul trebuie să coordoneze ambreiajul, gazul și schimbătorul de viteze, valoare de revânzare a mașinii este mai mică, iar mașina poate fi dificil de condus în traficul bară la bară.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide