Mijloacele de transport alternativ: care sunt cele mai eficiente și mai prietenoase cu mediul

Autor: Promotor 21 apr. 2022 Stiati ca...
Mijloacele de transport alternativ: care sunt cele mai eficiente și mai prietenoase cu mediul

Schimbările climatice au avut un impact semnificativ asupra sănătății planetei în ultimele decenii.

Chiar dacă, de curând, am început să luăm măsuri pentru a proteja ceea ce a mai rămas din biosfera noastră, eforturile noastre sunt încă limitate și, până când nu vor fi implementate măsuri mai drastice, ne întrebăm ce putem face pentru a evita rezultate și mai devastatoare.

Există mai multe moduri în care tu, un simplu cetățean, poți face diferența. Reciclarea, utilizarea energiei regenerabile, investiția în echipamente eficiente din punct de vedere energetic, reducerea deșeurilor de energie și, nu în ultimul rând, utilizarea mijloacelor de transport alternative sunt cele mai populare strategii de conservare în acest moment.

Dacă te gândești serios să te implici în mișcarea pentru ecologizare și împotriva încălzirii globale, atunci e timpul să te interesezi de măsurile pe care le poți integra în viața de zi cu zi.

Transportul alternativ este printre metodele preferate de cei mai mulți, mai ales dacă ai nevoie să te deplasezi des și mult. Chiar dacă vehiculul personal se bazează foarte mult pe confort, mijloacele alternative de deplasare asigură cheltuieli reduse, timp scăzut petrecut în trafic, consum redus de energie și mai puțină poluare.

Dacă ești pregătit să îți lași mașina în parcare pentru binele planetei, dar nu știi care sunt cele mai eficiente metode alternative de transport, atunci iată beneficiile fiecăreia în parte și cum pot ajuta la combaterea încălzirii globale:

Mersul pe jos

Dacă până acum ai folosit mersul pe jos doar atunci când te plimbi prin parc, află că este de asemenea o metodă eficientă de deplasare, în special în mediul urban. Majoritatea aleg să se bazeze pe utilizarea mașinii personale chiar și pe distanțe scurte, costurile pentru combustibil și mentenanță crescând, odată cu impactul asupra mediului.

Mersul pe jos combate consumul de energie și timp pe care l-ai avea folosind mașina personală, însă, probabil, cele mai mari beneficii le-ai avea tu, deoarece are un impact pozitiv asupra sănătății. Tonifierea mușchilor, arderea caloriilor și îmbunătățirea circulației sanguine sunt doar câteva dintre avantajele de care ai avea parte la nivel fizic. Psihic, este dovedit că deplasările pe jos generează o stare de spirit bună și ajută la prevenirea anxietății și a depresiei.

Ciclismul

Mersul pe jos nu este întotdeauna o opțiune pentru distanțele mai mari sau dacă ai timp limitat de deplasare. Pe lângă faptul că mersul pe bicicletă vine la pachet cu o serie de beneficii ce țin de digestie, îmbunătățirea tonusului muscular și influențarea calității somnului, ciclismul economisește energie și timp, unii prevăzând că ar putea fi de până la 50 de ori mai eficient decât utilizarea mașinii. Și de ce nu ar fi, când poți merge cu bicicleta până la destinație, fără să-ți faci griji de locurile de parcare (deoarece există spații speciale de parcat biciclete) și ai și avantajul că bicicletele sunt atât de ușor de folosit?

De curând, majoritatea celor care optează pentru mersul pe biciclete se ghidează să-și achiziționeze și biciclete electrice, precum cele din gama de biciclete Cannondale, deoarece este în continuare un mijloc de transport prietenos cu mediul și te asistă pe tot parcursul pedalării, astfel încât să nu pierzi energie atunci când ești la cumpărături și îți îngreunezi bicicleta cu ele sau când ai nevoie să parcurgi distanțe mai lungi și obositoare.

Transportul în comun

Vehiculele utilizate pentru transportul în comun nu sunt tocmai ecologice, dar ia în considerare următoarele: dacă 170 de persoane își conduc propriile mașini la serviciu, asta ar însemna aproximativ 170 de mașini pe șosea; în trei autobuze sau într-un tramvai pot încăpea toți acești pasageri. Prin reducerea numărului de automobile care, altfel, ar fi întârziate în trafic, reducem, de asemenea, emisiile de benzină cu mai mult de jumătate, precum și numărul de ambuteiaje din trafic.

Sigur, singurul dezavantaj ar fi că ar trebui să ții evidența programului autobuzului și să împarți spațiul tău privat cu alte persoane care doresc, de asemenea, să salveze planeta. Dar nu este acesta un preț mic de plătit pentru o cauză nobilă?

Nu-ți fie frică să iei inițiativă dacă vrei să faci parte din mișcarea pentru salvarea Pământului. Ești un factor important în menținerea sănătății planetei, așa că asigură-te că iei măsurile adecvate pentru a combate problemele de mediu.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Freepik



Comentarii
Inchide