2022: Abaterile rutiere care se sancționează cel mai dur. Polițiștii nu le iartă șoferilor aceste greșeli

Autor: Mihai Morcovescu 11 feb. 2022 Știri auto

Guvernul a aprobat în luna ianuarie modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier. Astfel, au fost stabilite noi sancțiuni dure pentru șoferii care comit abateri grave de la normele rutiere în vigoare. În acest articol îți vom spune care sunt aceste abateri și cum vor fi sancționate acestea în conformitate cu prevederile noilor modificări legislative.

Care abateri vor fi sancționate cel mai dur?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Noile modificări legislative vor intra în vigoare începând cu data de 27 februarie 2022. Conform modificărilor aprobate la începutul anului, în Codul Rutier a fost introdusă pentru prima dată noțiunea de comportament agresiv.

Faptele care vor fi încadrate la categoria „conducere agresivă” sunt următoarele:

  • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga în mod nejustificat șoferul din față să elibereze banda de circulație;
  • deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens;
  • circulația la o distanță foarte mică față de alt autovehicul, înaintea sau în spatele acestuia ori în lateral, pentru a intimida șoferul acestuia;
  • pornirea mașinii de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • conducerea intenționată a mașinii prin accelerarea repetată a motorului pentru a stânjeni persoanele din preajma drumului public;
  • mersul cu spatele cu mașina pentru intimidarea celor care circulă în spate;
  • întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii pentru a o întoarce sau pentru a o roti;
  • conducerea unei motociclete sau a unui moped având doar una dintre roți în contact cu suprafața carosabilă.

În ce clasă de sancțiuni sunt incluse aceste abateri?

Șoferii care, între altele, vor da „flash”-uri și îi vor claxona insistent pe cei aflați în fața lor pentru a se da la o parte, ar putea să fie sancționați drastic. Amenda contravențională va avea o valoare cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei (clas a II-a de sancțiuni). Ca sancțiune complementară se va suspenda exercitarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

În cazul producerii unui accident din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se va trece la clasa a III-a de sancţiuni. Astfel, amenzile vor fi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Suplimentar, se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

În conformitate cu Codul Rutier 2022, orice șofer care va fi surprins într-una dintre situațiile menționate anterior va fi sancționat cu una dintre amenzile incluse în clasa a IV-a, adică între 9 și 20 de puncte-amendă.

Care sunt amenzile pentru aceste abateri din Codul Rutier 2022?

Cum punctul de amendă nu a fost modificat fiind menținut la pragul de 145 lei, sancțiunile s-ar ridica la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei. Ca măsură suplimentară, șoferului în culpă i se va suspenda dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

Șoferii care conduc pe contrasens, întorc sau merg cu spatele pe sectoare unde aceste manevre sunt interzise vor rămâne pietoni 120 de zile. Este și cazul celor care vor traversa calea ferată fără să se asigure.

Depăşirea neregulamentară va fi pedepsită mult mai aspru acum. Astfel, amenda va putea ajunge la 1.160 de lei, iar permisul va fi suspendat 60 de zile. Până acum, cei aflați în această situație, permisul era suspendat pentru o perioadă de 30 de zile.

Dacă în urma unei depășiri periculoase este provocat un accident, amenzile vor fi și mai aspre. Cocnret, acestea se vor ridica la 2.900 de lei, iar permisul auto va fi suspendat 90 de zile. Totodată, pentru neacordarea de prioritate, șoferii vor primi 2.900 de lei amendă, iar permisul le va fi suspendat de asemenea pentru 90 de zile.

Scopul acestor noi prevederi este acela de disciplinare a șoferilor agresivi în trafic. În același timp se urmărește readucerea unui climat de siguranță și de respect pe șoselele din țara noastră.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide