2023: Au voie bicicliștii și motocicliștii să se strecoare printre mașini? Ce prevede legea din România

Autor: Radu Țuțulan 13 dec. 2023 Știri auto

Tot mai des întâlnim în orașele aglomerate bicicliști, scuteriști și motocicliști care fac slalom și încearcă să se strecoare printre mașinile oprite la semafor. Dar, cât de legală este această manevră?

Aglomerația tot mai mare din principalele orașe ale României i-a determinat pe mulți să renunțe la mașină. În schimb, merg spre muncă sau spre casă cu bicicleta, scuterul, trotineta electrică sau motocicleta.

Iar la semafor, când toți ceilalți șoferi stau pe loc, cei pe 2 roți fac slalom printre mașini pentru a ajunge în față. O manevră periculoasă, dar și ilegală, conform legii din România.

Au voie bicicliștii și motocicliștii să se strecoare printre mașini?

Depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație.

Conform Art 45. din Legea Circulației (195/2002), depășirea se poate face prin schimbarea benzii de circulație. Sau ieșind din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial.

Iar legislația rutieră stabilește că depășirea se realizează prin stânga vehiculului, după ce conducătorul vehiculului a semnalizat intenția. Prevedere care se aplică motocicliștilor și celor care conduc scutere puternice, pentru care e nevoie de permis.

În schimb, bicicliștii sunt obligați, conform legii, să circule doar pe partea dreaptă a drumului. Ceea ce înseamnă că nu au voie să facă sub nicio formă slalom printre mașini.

Codul Rutier stabilește amendă și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile în cazul motocicliștilor care încalcă în mod repetat linia de demarcație pentru a depăși mașinile oprite.

Poți depăși cu motocicleta o coloană aflată în mers?

Legea nu interzice depășirea unei coloane aflate în mers. Bineînțeles, vor trebuie îndeplinite anumite criterii.

Să fie vizibilitate suficientă, să nu fie linie continuă sau să nu se facă prin schimbarea succesivă a benzilor.

Motocicliștii pot depășii o coloană aflată în așteptare dacă acest lucru este efectuat fără să se fi încălcat axa drumului. Astfel, atât timp cât motociclistul își păstrează banda de mers, poate depăși coloana respectivă de mașini.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide