Ai schimbat direcția fără să semnalizezi? Cine e vinovat dacă se produce un accident rutier

Autor: Radu Țuțulan 26 nov. 2023 Știri auto

Mulți șoferi implicați în accidente rutiere au dat vina pe celălalt conducător auto, care a schimbat direcția fără a da semnal. Iată cui dă legea dreptate în astfel de situații.

Din grabă, neatenție sau din nepăsare, sunt șoferi care nu mai semnalizează când schimbă banda. Sau când virează la dreapta, pe o stradă secundară.

Iar cei care vin din spate sunt luați prin surprindere și obligați să frâneze sau să vireze brusc. Dar, în unele situații, aceste manevre sunt insuficiente și accidentul nu mai poate fi evitat.

Cine e vinovat dacă șoferul nu a semnalizat când a schimbat direcția?

Legislația rutieră este complexă, iar soluționarea unui accident nu este deloc ușoară. Mai ales în cazurile în care șoferii se învinuiesc reciproc și fiecare are dreptate, în felul său.

Legea stabilește că un conducător auto e obligat să semnalizeze de fiecare dată când schimbă direcția de mers. La fel și în cazul în care trece de pe o bandă pe alta. Iar acest semnal trebuie dat înainte de efectuarea manevrei.

Dar, dacă nu a semnalizat și, ca urmare a manevrei sau intenției de schimbare a direcției, s-a produs un accident de circulație, poate fi considerat vinovat?

De exemplu, un șofer vrea să vireze la dreapta, pe o stradă laterală. Reduce viteza, dar nu semnalizează, moment în care e lovit din spate de o altă mașină, care nu a sesizat intenția acestuia de a vira. Într-o astfel de situație, în general vinovat de producerea accidentului este cel care circulă din spate, pentru că nu a păstrat distanța regulamentară.

Dar, într-o situație în care, de exemplu, șoferul schimbă banda fără a semnaliza și e lovit în lateral, atunci el se face vinovat de producerea accidentului. Nu neapărat pentru că a schimbat banda fără a semnaliza, ci pentru că nu s-a asigurat și a pătruns pe direcția de mers a unui șofer care avea prioritate de trecere.

Dar aceste două situații ipotetice nu pot fi considerate o regulă. Pentru că fiecare accident în parte e analizat din mai multe perspective.

Cum este analizat un accident rutier

Fiecare accident are particularitățile sale, așa ca nu putem aplica o soluție generală. Soluționarea unui accident este complexă, necesită administrarea de probe care se coroborează cu declarațiile celor în cauză. De exemplu, se poate stabili și culpa comună, în funcție de fiecare situație în parte”, au explicat pentru ProMotor reprezentanți ai Brigăzii Rutiere București.

Polițiștii care anchetează producerea unui accident, analizează, printre altele, dacă:

  • șoferii s-au aflat sub influența alcoolului sau a drogurilor
  • au fost respectate indicatoarele rutiere
  • au fost respectate regulile de circulație
  • vehiculele au dreptul de a circula pe drumurile publice
  • comportamentul în trafic a fost unul corect, etc.

Iar în funcție de acești factori, dar nu numai, se stabilește gradul de vinovăție al fiecărei persoane implicate într-un accident de circulație.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide