2023: Cât costă școala de șoferi, în funcție de categoria pe care vrei să o dobândești

Autor: Radu Țuțulan 01 sept. 2023 Știri auto

Prețurile cresc permanent, astfel că cei care vor să știe cât costă școala de șoferi 2023, trebuie să știe că aceste costuri variază foarte mult, în funcție de categoria pe care vor să o dobândească.

Din cauza creșterii prețului carburanților și a taxelor, școlile de șoferi au majorat, la rândul costurile pentru cursurile practice.

Astfel, în funcție de fiecare categorie, școala de șoferi costă între aproximativ 2.000 lei și poate ajunge până la 4.000-5.000 de lei.

Cât costă școala de șoferi Categoria A

Toate persoanele care au împlinit 24 de ani, pot obține un permis de conducere Categoria A. Acesta le va permite să conducă orice tip de motocicletă, cu sau fără ataș, sau triciclu. Cei care dețin deja permis Categoria B, pot obține și Categoria A de la 20 de ani.

În general, prețurile pornesc de la 1.700 de lei, la care se adaugă 250-350 de lei, taxa de examen.

Așadar, cei care vor permis de motocicletă, trebuie să plătească aproximativ 2.000-2.500 de lei.

Cât costă școala de șoferi Categoria B

Permisul Categoria B poate fi obținut de la vârsta de 18 ani. Acesta permite posesorilor să conducă orice tip de vehicul  care are o greutate mai mică de 3.5 tone și maximum 9 locuri. Desigur, sunt excluse motocicletele, acesteae fiind încadrate la altă categorie.

Școala de șoferi pentru Categoria B costă, în general, de la 2.000 de lei în sus. Depinde de mașina pe care se face școala și de prețurile practicate de fiecare școală în parte. Dar sunt școli care percep și 3.000-3.500 de lei pentru pregătirea cursanților.

Dacă adăugăm și costul de închiriere a mașinii pentru examen, atunci pentru un permis Categoria B, un cursant plătește de la aproximativ 2.500 de lei în sus.

Cât costă școala pentru Categoria C

Această categorie este destinată celor care vor să conducă un camion. Sau, mai corect spus, un autovehicul cu masă mai mare de 3.5 tone, care nu sunt destinate transportului de persoane.

La școala de șoferi pentru camioane se pot înscrie doar cei care dețin deja permis Categoria B și au 21 de ani.

Prețurile pornesc de la aproximativ 2.500 de lei, la care se adaugă o taxă de închiriere a mașinii pentru examen (în jur de 400 lei). Dar pot ajunge și la 3.500-4.500 de lei, în funcție de tipul de camion pe care se fac orele. Cele cu transmisie automată sunt mai scumpe.

Iar cei care vor să obțină și categoria +E, adică să poată tracta o remorcă mai grea de 750 kg, trebuie să plătească în plus încă 400-800 de lei.

Așadar, prețul pentru școala Categoria C pornește de la aproximativ 3.000 de lei, iar pentru C+E de la aproape 3.500 lei.

Cât costă școala de șoferi Categoria D

Această categorie se adresează celor care vor să conducă un autobuz. Posesorul unui permis Categoria D are dreptul să efectueze transport de persoane în vehicule cu mai mult 9 locuri.

Cursanții trebuie să aibă cel puțin 24 de ani și să dețină permis Categoria B.

Costurile pornesc de la aproximativ 3.500 de lei, la care se adaugă alți 400 lei pentru închirierea mașinii la examen. Dar sunt școli care percep chiar peste 5.000 de lei pentru pregătirea cursanților.

Așadar, în cel mai bun caz, prețul pentru permis Categoria D pornește de la aproximativ 4.000 de lei. Dar poate ajunge la 6.000-7.000 de lei.

Permis de motocicletă și mașină la 16 ani

Tinerii care au împlinit 16 ani și vor să conducă un scuter sau o motocicletă, care nu depășește 45 km/h, pot obține un permis pentru Categoria AM.

De asemenea, cei de peste 16 pot conduce și mașini care nu sunt mai grele de 450 kg și au o viteză maximă de 45 km/h, cu permis Categoria B1.

Prețul școlii de șoferi pentru aceste categorii este similar cu cel de la Categoriile A și B. Deci prețurile pornesc de la 1.700 de lei, dar depășesc în unele cazuri 2.500 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide