2023: Ce sancțiuni poate da Poliția Locală șoferilor indisciplinați? Situațiile în care agenții nu-i pot amenda

Autor: Radu Țuțulan 25 oct. 2023 Știri auto

Poliția Locală are atribuții limitate în ceea ce privește aplicarea Codului Rutier, astfel că agenții nu- pot amenda pe șoferii care încalcă legea decât în anumite situații.

De când a fost instituită Poliția Locală, au apărut numeroase confuzii între aceasta și Poliția Română. Atât uniformele sunt asemănătoare, cât și echipamentele cu care sunt dotați.

Numai că Poliția Locală se află în subordinea primăriilor și are atribuții limitate. Acestea se rezumă, în general, la asigurarea ordinii publice și semnalarea situațiilor periculoase.

Și în ceea ce privește aplicarea legii circulației, polițiștii locali au atribuții limitate.

Ce sancțiuni poate da Poliția Locală șoferilor indisciplinați?

În general, un agent din Poliția Română a urmat cursurile unei școli de specialitate înainte de a fi încadrat pe post. Astfel, are o cunoaștere aprofundată a legilor și a modului în care trebuie aplicate.

În timp ce un polițist local ocupă acest post prin angajare directă, indiferent de nivelul de pregătire. De aceea, polițiștii locali nu au dreptul să aplice decât anumite sancțiuni în ceea ce privește abateri de la Codul Rutier.

Ce abateri rutiere pot fi sancționate de Poliția Locală:

  • oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis
  • masa maximă admisă și accesul pe anumite sectoare de drum
  • încălcarea normelor rutiere de pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală
  • circulația în zona pietonală, în zona rezidențială, în parcuri și zone de agrement.

Astfel, agenții de la locală pot constata și sancționa doar aceste încălcări ale legislației rutiere. În plus, identifică vehicule abandonate pe domeniul public și pot dispune ridicarea acestora.

Situațiile în care polițiștii locali nu pot amenda șoferii

Pentru că sunt limitați, din punct de vedere legal, polițiștii locali nu pot sancționa aproape nicio abatere rutieră.

Deși au primit atribuții de dirijare a circulației, de exemplu, nu pot amenda un șofer care nu le respectă indicațiile. Și nici pe cei care trec pe roșu sau care circulă pe linia de tramvai.

În schimb, pot sesiza Poliția Română cu privire la încălcarea acestor reguli, iar pe baza informațiilor oferite, agenții de poliție pot identifica și sancționa ulterior conducătorii auto.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide