2023: Dotări auto obligatorii. Echipamente ce te scapă și de amenzi și de situații dificile

Autor: Radu Țuțulan 01 nov. 2023 Știri auto

De fiecare dată când pleci la drum e bine să știi ce dotări auto sunt obligatorii în 2023, ca să te scape și de amenzi și să te ajute și în cazul în care ajungi în diverse situații dificile.

Românii care au prins finalul anilor ’80 și început de ’90, își amintesc probabil de celebra trusă de scule auto. Metalică, foarte grea, mare, nelipsită din portbagajul proprietarilor de Dacia.

Pentru că mașina se putea strica în orice moment și nu aveai pe cine suna să te tracteze. Cu atât mai puțin să îți repare mașina. Așa că șoferii învățaseră să se ocupe singuri de multe dintre problemele mecanice.

În prezent, însă, a evoluat atât de mult tehnologia încât e aproape imposibil pentru un șofer obișnuit să mai poată repara de unul singur o defecțiune. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să avem în mașină câteva echipamente care să ne ajute într-o situație neplăcută.

Ce dotări auto sunt obligatorii

Așa cum probabil majoritatea șoferilor știu, trusa medicală este obligatorie. În afară de aceasta, toți conducătorii auto trebuie să aibă în mașină și un stingător de foc.

Ambele dotări sunt obligatorii, prin lege. În plus, acestea trebuie înlocuite o dată la câțiva ani, pentru că au un termen de valabilitate limitat.

Pe lângă trusă și stingător, în mașină trebuie să mai fie și 2 triunghiuri reflectorizante. Acestea se vor monta, în cazul în care rămâneți cu mașina în pană, în fața și în spatele vehiculului, la o distanță de cel puțin 50 de metri.

Iar cei care conduc mașini de peste 3.5 tone, sunt obligați să aibă și o vestă reflectorizantă.

Amenda pentru lipsa kit-ului de siguranță

În cazul în care vă oprește poliția și constată că nu aveți trusă sanitară, stingător sau triunghiuri, riscați să primiți 4 sau 5 puncte de amendă.

Aceeași sancțiune se aplică și dacă aceste dotări auto obligatorii sunt expirate.

Ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei.

Dotări auto care te scapă din situații dificile

Aceste dotări nu sunt obligatorii, dar e bine să le ai în mașină. Preventiv!

Iată o listă cu o serie de echipamente și componente care se pot dovedi utile, în anumite situații:

  • roată de rezervă, cric și cheie de deșurubat roata
  • cablu de tractare
  • cablu de încărcare a bateriei
  • mic set de chei și șurubelnițe
  • bandă adezivă și sfoară
  • becuri pentru far, stop și semnalizator
  • ulei de motor, lichid de spălat parbrizul, antigel, lichid de frână
  • Apă, șervețele, cârpe uscate, mănuși.

Pot părea multe și ai putea crede că îți vor umple tot portbagajul. Dar majoritatea sunt foarte mici și pot fi puse în interiorul roții de rezervă. La ele nu vei umbla, probabil, niciodată.

Dar, dacă pleci într-o mică excursie la munte, de exemplu, poți avea neșansa de a face pană pe un drum greu accesibil. Și atunci, ca să salvezi și timp și bani, poți înlocui singur roata. Sau îți poate fierbe motorul, ceea ce înseamnă că acea apă este bine-venită.

Sau ți se poate arde un far, în mers, și să ai ghinionul să te oprească poliția chiar în acea seară. Dacă ai bec de rezervă și un set de șurubelnițe, poți înlocui singur becul, în câteva minute. Și scapi astfel și de amendă și nici nu îți va fi reținut talonul.

Iar exemplele de situații neprevăzute pot să continue. Dar acestea sunt, evident, doar recomandări. Fiecare șofer decide dacă investește în aceste echipamente opționale, sau nu.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide