2024: Acte necesare vânzare auto. Trebuie trecut în contract câți KM are mașina?

Autor: Radu Țuțulan 24 mai 2024 Știri auto
2024: Acte necesare vânzare auto. Trebuie trecut în contract câți KM are mașina?

În momentul în care se încheie o tranzacție auto, contractul trebuie să conțină mai multe informații cu privire la proprietar și datele tehnice. Iată ce acte sunt necesare în 2024 pentru vânzare auto și în ce situații trebuie menționat în contract câți kilometri are mașina în bord.

Pentru a încheia un contract de vânzare-cumpărare în vederea înstrăinării unei mașini, sunt necesare mai multe documente.

În plus, trebuie să prezinți documente care să confirme dotările și starea tehnică a mașinii.

Acte necesare pentru vânzarea auto în 2024

Cei care vor să vândă o mașină, trebuie să dețină următoarele documente:

  • Cartea de identitate a vehiculului;
  • Talonul mașinii (certificatul de înmatriculare al mașinii);
  • Cartea de identitate a proprietarului;
  • Contractul de vânzare-cumpărare (modelul oferit de DRPCIV);
  • Certificatul fiscal;
  • Dovada radierii din circulație a vehiculului.

Pentru un plus de siguranță, ar fi bine ca după fiecare document să fie făcută cel puțin o copie. Iar vânzătorul să păstreze aceste documente, pentru a putea demonstra, dacă e cazul, că a înstrăinat vehiculul.

La aceste documente se va adăuga, de la finalul acestui an, și RAR Auto Pass.

RAR Auto Pass, obligatoriu de la 1 decembrie 2024

Conform unui comunicat, citat de digi24.ro, noul document va fi obligatoriu începând cu 1 decembrie 2024.

Practic, din luna decembrie, niciun vehicul la mâna a doua nu va mai putea fi vândut fără a avea RAR Auto Pass.

La sfârșitul lunii mai, platforma digitală a RAR Auto Pass ar urma să fie finalizată. Aceasta va fi distribuită către toate reprezentanțele RAR din țară și către service-uri, staţii ITP. Dar, acces în aplicație vor primi și atelierele pentru inspecţii tahografe şi/sau limitatoare de viteză și producătorii de vehicule rutiere.

Registrul va fi constituit din informaţiile obţinute de către RAR în momentul în care face identificarea sau la verificarea ITP a mașinii.

Acest nou document este menit să descurajeze vânzarea mașinilor cu kilometri dați înapoi. Sau a vehiculelor cu probleme tehnice grave, care pot pune în pericol siguranța șoferului și a celorlalți participanți la trafic.

Pentru a obține noul document, proprietarul mașinii trebuie să solicite eliberarea RAR Auto Pass la Registrul Auto Român.

Nu este nevoie să se prezinte cu vehiculul la RAR pentru a primi acest document, însă e obligatoriu ca mașina să fie înscrisă în circulație.

În prezent, costul estimat pentru eliberarea RAR Auto Pass este de 50 de lei.

Cum se obține certificatul fiscal

Certificatul fiscal auto dovedește faptul că vânzătorul și-a îndeplinit toate obligațiile de plată către administrația publică locală.

Adică, este la zi cu impozitele, taxele locale, contribuții sau amenzile.

Certificatul de atestare fiscală se va elibera doar la cererea expresă a contribuabilului. Acest document se obține în cel mult 3 zile lucrătoare din momentul depunerii solicitării scrise către Administrația Finanțelor Publice de sector (pentru București) ori de municipiu în evidența căruia este înregistrată persoana contribuabilă.

Trebuie trecut în contract câți kilometri are mașina?

Contractul de vânzare-cumpărare auto se încheie, în general, la un birou de acte auto. Dar, poate fi completat și online, sau încheiat în fața unui notar public.

Acest document de înstrăinare trebuie să conțină:

  • datele de identificare ale ambelor părți;
  • detaliile vehiculului (marca, model, anul fabricației, numărul de înmatriculare);
  • prețul și locul încheierii contractului.

Apoi, odată ce a fost completat, ambele părți trebuie să semneze contractul și, dacă e cazul, să atașeze copii ale actelor necesare (cartea de identitate, certificatul de înmatriculare, etc.).

În plus, este indicat ca în contract să fie menționat și câți kilometri are mașina în bord. Pentru că, în cazul în care cumpărătorul descoperă că a fost măsluit kilometrajul, să poată dovedi că modificarea a fost făcută anterior achiziționării mașinii.

Totuși, menționarea kilometrilor nu e obligatorie. Depinde, așadar, de vânzător și cumpărător să includă această informație în actul de vânzare-cumpărare.

În 2023, s-au înregistrat peste 660.000 de tranzacții auto, ceea ce reprezintă un record absolut pentru țara noastră. La acestea se adaugă peste 300.000 de vehicule aduse din străinătate.

Astfel, dacă luăm în calcul și vânzările de mașini noi, anul trecut s-au înregistrat peste 1.1 milioane de tranzacții auto.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide