Tu știi ce acte NU trebuie să ai în mașină? De ce e bine să lași acasă aceste documente

Autor: Radu Țuțulan 28 aug. 2023 Știri auto

Buletinul, carnetul și talonul mașinii ești obligat să le ai la tine când conduci, dar tu știi ce acte NU trebuie să ai în mașină și de ce e bine să lași acasă aceste documente?

Încă din timpul școlii de șoferi, afli ce acte trebuie să ai la tine când urci la volan. Cartea de identitate, permisul auto și certificatul de înmatriculare al vehiculului ești obligat să le ai în permanență asupra ta când pleci la drum cu mașina.

De asemenea, fie în format fizic, fie electronic, trebuie să ai și asigurarea obligatorie RCA.

Ce acte nu trebuie să ai în mașină?

Sunt o serie de documente pe care nu este indicat să le ai în mașină când pleci de acasă. Și cu atât mai puțin să le lași în autovehicul.

Cartea de identitate a mașinii este unul dintre documentele pe care e bine să îl ții acasă, în siguranță. Acest document este eliberat de Registrul Auto Român (RAR). El atestă că un vehicul a fost omologat și îndeplinește toate condițiile tehnice.

Dar, cel mai important, acest document conține seriile de șasiu și motor, precum și toate informațiile referitoare deținătorul mașinii.

Iar în cazul în care vehiculul este, de exemplu, furat, hoții se pot folosi de cartea mașinii pentru a o vinde. În plus, poți oferi Poliției mult mai multe date de identificare a vehiculului.

Actul de vânzare-cumpărare e bine să-l ții acasă

Actul de vânzare-cumpărare al mașinii este un alt document pe care e indicat să nu îl ții în mașină. Iar motivul e același ca în cazul cărții de identitate a vehiculului.

O altă situație care poate apărea este cea a unui incendiu. Au fost numeroase cazuri când mașina a ars fie ca urmare a unui accident, fie din cauza unei defecțiuni tehnice. Iar dacă aceste documente au fost distruse în incendiu, atunci proprietarul mașinii trebuie să alerge pe la diverse instituții pentru a obține duplicate. Și abia apoi poate cere radierea din circulație a mașinii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide