2024: Amendă uriașă pentru ITP expirat. Ce alte sancțiuni riști

Autor: Radu Țuțulan 18 ian. 2024 Știri auto
2024: Amendă uriașă pentru ITP expirat. Ce alte sancțiuni riști

Codul Rutier prevede amenzi mai mari în 2024, față de anul trecut, iar cei care sunt prinși cu ITP expirat riscă să primească o sancțiune uriașă, care depășește valoarea a 3 salarii minime pe economie.

Din 2024, șoferii din România primesc sancțiuni mai mari, odată cu modificare modului de calcul a punctului de amendă.

Conform legii, un punct de amendă va reprezenta 5% din salariul minim brut. Ceea ce înseamnă că valoarea acestuia, în prezent, este de 165 de lei.

Cât timp poți circula cu ITP expirat

Legea stabilește că toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România trebuie să aibă Inspecția Tehnică Periodică valabilă.

Iar în momentul în care ITP-ul a expirat, se suspendă automat înmatricularea vehiculului.

Ceea ce înseamnă că, dacă un șofer circulă chiar și o zi având ITP expirat, va încălca două legi rutiere. Pe de-o parte, conduce o mașină care nu are Inspecția Tehnică Periodică valabilă. Iar, pe de altă parte, se află la volanul unui vehicul neînmatriculat.

Amendă uriașă pentru ITP expirat

Pentru conducerea unui autoturism fără inspecție valabilă, sancțiunea este între 9 și 20 de puncte de amendă. Iar pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată, amenda e de 20 de puncte de amendă.

Practic, cea mai mică sancțiune pe care o poate primi un șofer care circulă cu ITP expirat este de 29 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă că va avea de achitat 4.785 lei.

Iar sancțiunea maximă ajunge la 6.600 lei, ceea ce depășește echivalentul a 3 salarii minime nete.

În plus, vor fi reținute talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașini.

Când trebuie făcută Inspecția Tehnică Periodică

În cazul mașinilor noi, ITP-ul este valabil pentru o perioadă de 3 ani, din momentul achiziției mașinii.

Dacă autoturismul are între 3 și 12 ani vechime, atunci ITP-ul se face la fiecare doi ani.

Iar în cazul mașinilor care au fost puse în circulație de mai mult de 12 ani, Inspecția Tehnică Periodică trebuie refăcută în fiecare an.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide