2024: Când trebuie înlocuit filtrul de ulei și cel de benzină sau motorină? Ce recomandă mecanicii

Autor: Radu Țuțulan 12 feb. 2024 Știri auto

Producătorii de mașini recomandă efectuarea reviziei la un anumit număr de kilometri, însă mecanicii recomandă să ținem cont și de vreme și condițiile de trafic. Iată când trebuie înlocuit filtrul de ulei și cel de benzină sau motorină?

Noile tipuri de lubrifiant pentru motor au îmbunătățit performanțele propulsoarelor pe benzină și motorină. În plus, randamentul acestora este superior față de rezultatele obținut în urmă cu două-trei decenii.

Totodată, s-a mărit și distanța între efectuarea schimbului de ulei și filtre. Șoferii pot parcurge chiar de trei ori mai mulți kilometri cu același ulei.

La câți kilometri trebuie făcut schimbul de ulei la diesel

Mașinile care funcționează cu motorină trebuie întreținute mai atent decât cele pe benzină. Motoarele diesel se pot înfunda mult mai repede, iar uleiul de lubrifiere este unul special, diferit de cel pentru motoarele pe benzină.

Recomandarea mea e ca la cel mult 10.000 de kilometri să schimbi uleiul. Sau după cel mult un an, dacă nu ai parcurs această distanță. Totuși, pentru cei care își permit, dacă mașina a fost folosită în condiții de trafic intens, deci în oraș, recomandarea mea e ca acest schimb să se facă de două ori pe an, toamna și primăvara, înainte și după sezonul rece. În special pentru cei care conduc în oraș, ar fi indicat ca la 6.000-7.000 de kilometri să înlocuiască uleiul”, a explicat mecanicul Robert Marin pentru ProMotor.

Acesta a mai precizat că sunt uleiuri concepute să ofere același randament și după 15.000-20.000 de kilometri. Dar sunt mult mai scumpe.

La câți kilometri trebuie făcut schimbul de ulei la un motor pe benzină

Și în cazul mașinilor pe benzină este recomandat ca schimbul de ulei să se facă la 10.000 de kilometri.

La ambele motoare este indicat să înlocuiești uleiul până în 10.000 de kilometri. Sau după cel mult un an. Lubrifianții își pierd proprietățile în timp și ungerea pieselor din interiorul blocului motor se face tot mai puțin eficient. De asta se recomandă ca după 7.000 de kilometri deja să iei în calcul înlocuirea uleiului. Poți merge cu el și 20.000 de kilometri, dar riscul de a se strica motorul este foarte mare. Poți ajunge chiar la daună totală, dacă nu schimbi la timp lubrifiantul”, a mai spus mecanicul.service autorizat, care îți oferă și garanție pentru lucrarea efectuată.

 Când trebuie înlocuit filtrul de ulei și cel de benzină sau motorină?

Filtrul de ulei are rolul de a curăța de impurități și reziduri lubrifiantul utilizat pentru ungerea motorului.

Acesta se înlocuiește, de obicei, de fiecare dată când se face schimbul de ulei. Adică, cel puțin o dată pe an sau după fiecare 10.000-15.000 de kilometri parcurși cu mașina.

Dacă se amână prea mult schimbarea filtrului de ulei, particulele metalice și praful vor pătrunde în motor. Iar asta va duce la o uzură prematură.

Filtrul de ulei e indicat să îl schimbi de fiecare dată când faci și schimbul de ulei. Fie că e o dată pe lună, fie o dată pe an. Pentru că rolul său e de a reține impuritățile și particulele metalice, atunci când uleiul e recirculat în interiorul motorului. Cu cât uleiul e mai curat, cu atât lubrifierea e mai bună”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Și filtrul de combustibil trebuie înlocuit cu regularitate. Pentru că acesta are rolul de a bloca diverse reziduri din benzină sau motorină să ajungă în motor. Și aici poate fi vorba atât de impurități aflate în carburant, cât și de particule de rugină.

Dacă aceste mizerii nu ar fi blocate, ar putea provoca o uzură prematură a pompei de injecție. Filtrul de combustibil poate fi înlocuit după cel mult 50.000 de kilometri sau o dată la 2 ani.

Însă, majoritatea mecanicilor recomandă înlocuirea acestuia în momentul în care se efectuează revizia obligatorie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide