Care e cel mai bun ulei de motor și când trebuie făcut schimbul de ulei?

Autor: Radu Țuțulan 17 aug. 2023 Știri auto

Întreținerea mașinii este vitală, iar partea mecanică este cea mai importantă, de aceea e bine să știi care e cel mai bun ulei de motor pentru autoturismul tău și când trebuie făcut schimbul de ulei.

Încă de la fabricarea mașinii, producătorii iau în calcul care este cel mai bun ulei de motor și când trebuie făcut schimbul de ulei, pentru ca vehiculul să funcționeze corespunzător.

Aceste intervenții de mentenanță sunt obligatorii pentru ca motorul să aibă o viață cât mai bună.

Care e cel mai bun ulei de motor

În cartea mașinii vei găsi toate informațiile necesare privind tipul de ulei recomandat pentru acel motor. Așadar, cel mai bun ulei de motor este cel recomandat de producătorul mașinii.

Dar, dacă nu ai aceste detalii, atunci ar fi bine să ceri opinia mecanicului care îți va face schimbul de ulei și filtre. Acesta, prin prisma experienței și a cunoștințelor acumulate, va putea recomanda unul sau mai multe tipuri de lubrifianți. Apoi, în funcție de cum preconizezi că vei folosi mașina în următoarea perioadă, poți alege cel mai potrivit tip de ulei pentru motor.

Uleiul are rolul de a lubrifia toate componentele din interiorul blocului motor, astfel încât să reducă nivelul de frecare.

Cea mai bună vâscozitate pentru uleiul de motor

Toate uleiurile de motor au un cod care indică nivelul de vâscozitate și temperatura la care e indicat să fie folosit. Astfel, avem de exemplu 5w30, 5w40, 10w30, etc.

Pentru o climă rece, cum are țara noastră între octombrie și aprilie, este indicat un ulei cu o primă cifră cât mai mică.

Pentru o zonă caldă, precum Spania sau Portugalia, înainte de „W” poate fi și un număr mai mare.

Cea de-a doua parte a codului, după „W”, indică rapiditatea cu care uleiul devine fluid la temperaturi ridicate. Dacă ai o mașină cu un motor mai vechi, este indicat să folosești un ulei care are această cifră mai mare (ex., W40, W50, etc.)

Cum aleg uleiul potrivit pentru mașină

Dacă nici cartea mașinii, nici mecanicul nu te ajută, atunci iată câteva informații care să te ghideze.

Cel mai întâlnit ulei de motor în România este cel cu vâscozitate 5W30. Circulă ușor la temperaturi joase, iar motorul nu se va îneca.

Uleiul 5W40 este mai rezistent la temperaturi mari și oferă o protecție mai bună părților motorului.

Mai întâlnim 10w40, care funcționează bine la temperaturi ridicate, dar e mult mai vâscos când afară este rece.

Ulei sintetic sau ulei mineral

Toate uleiurile auto au aceeași bază, doar că unele sunt rafinate ulterior în funcție de cerințele diferiților producători de motoare.

Uleiurile full sintetic, de exemplu, sunt mai scumpe pentru că au nevoie de mai multă rafinare și distilare. Acestora li se mai adaugă și aditivi pentru a le mări vâscozitatea.

În schimb, uleiul semi-sintetic este un mix menit să ofere o tehnologie high-tech a uleiului de motor, dar la un preț mai mic.

Cele mai populare uleiuri de motor

Fiecare mecanic are o serie de uleiuri de motor pe care le recomandă cu regularitate. Fie prin prisma experienței personale, fie datorită cunoștințelor despre producător.

„Fiecare motor funcționează ideal cu uleiul recomandat de producătorul mașinii. Dacă folosim alt ulei, atunci mă uit cât de veche e mașina, cât de uzat e motorul, cum o va folosi – în oraș sau la drum întins, mai văd și cum arată uleiul pe care îl înlocuiesc. Din punctul meu de vedere, Liqui Moly, Castrol, Mobil 1 și Motul sunt printre cele mai bune. Dar nu sunt singurele. Fiecare mecanic are opinia lui și experiența lui, cert e că toate fac același lucru. Condiția e să alegi uleiul potrivit pentru motorul respectiv”, a spus pentru ProMotor Robert Neacșu, mecanic la un service auto din apropiere de Ploiești.

Când se face schimbul de ulei

Fiecare producător de ulei recomandă efectuarea acestui schimb după un anumit interval de timp sau de kilometri parcurși.

În general, se recomandă înlocuirea uleiului după 1 an sau după ce ați parcurs 10.000-12.000 de kilometri.

Totuși, există unele uleiuri de motor care își păstrează proprietățile și asigură o lubrifiere corespunzătoare și după 15.000 de kilometri.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide