2024: Cum se încheie o constatare amiabilă. În ce condiții ești obligat să mergi la Poliție?

Autor: Radu Țuțulan 24 ian. 2024 Știri auto
2024: Cum se încheie o constatare amiabilă. În ce condiții ești obligat să mergi la Poliție?

În momentul în care două vehicule sunt implicate într-un accident, poate fi încheiată o constatare amiabilă. Dar sunt situații în care șoferii sunt obligați să meargă la Poliție pentru a raporta evenimentul rutier.

Zilnic, în România, au loc zeci de accidente rutiere ușoare, soldate doar cu pagube materiale. Pentru a nu mai pierde timpul la Poliție, șofii pot încheia o constatare amiabilă.

Prin acest document, unul dintre șoferi își asumă vina pentru producerea accidentului. Apoi, în baza acestei constatări, șoferul nevinovat își poate repara mașina pe asigurarea celui care a produs tamponarea.

2024: Cum se încheie constatarea amiabilă

Constatare amiabilă se poate încheia dacă în accident au fost implicate doar două vehicule.

De asemenea, este important ca, în urma accidentului, să nu fi existat bagube față de terți. Și, desigur, să nu existe persoane rănite.

Pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile din domeniul asigurărilor și în baza unui formular tipizat prin care […] conducătorii vehiculelor implicate consemnează informaţii privind data şi locul producerii accidentului […] şi informații privind circumstanțele producerii accidentului”, se arată în Legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, ART. 17 (1).

Astfel, cei doi conducători auto vor descrie pe scurt cum a avut loc evenimentul rutier sau vor bifa o serie de căsuțe corespunzătoare celor întâmplate (am intrat pe contrasens/am virat fără să mă asigur/nu am acordat prioritate/ etc.). Apoi, vor realiza și o schiță sumară a incidentului, din care să se înțeleagă direcția de deplasare a celor două vehicule și poziția lor față de drum sau intersecție.

Acte necesare pentru constatare amiabilă

După producerea accidentului, pentru a realiza constatarea amiabilă, șoferul care își asumă vină trebuie să pună la dispoziția celui păgubit:

  • Copie asigurare RCA valabilă
  • Copie CI
  • Copie permis de conducere
  • Copie talon auto.

Unul dintre cei doi șoferi va completa apoi formularul primit de la asigurator (acesta e în formă autocopiativă, deci scrisul se va imprima automat pe cea de-a doua filă), iar păgubitul va păstra fila originală și cel care este vinovat de producerea incidentului va păstra copia.

Completarea și semnarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluționarea dosarelor de daună. Formularul de constatarea amiabilă de accident poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiții: din accident au rezultat numai pagube materiale, în accident au fost implicate numai două vehicule, nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicați în accident, există acordul de voință al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului”, se precizează pe site-ul Poliției Române.

Constatarea amiabilă online

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat Norma 18/2022, care introduce formularul electronic de constatare amiabilă de accident.

Astfel, a fost creată aplicația „Amiabila”, care poate fi descărcată pe orice tip de dispozitiv mobil.

Cu ajutorul acestei aplicații poate fi completat un formular digital care conține aceleași informații ca cel tipărit și are aceeași valoare juridică.

Datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul, iar șoferii scăpă astfel de completarea formularului tipărit, inclusiv de realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație redă dinamica accidentului cu ajutorul sistemului GPS.

Situații în care ești obligat să te prezinți la Poliție

Sunt mai multe situații în care această constatare amiabilă nu poate fi încheiată, cum ar fi:

  • șoferii nu se înțeleg asupra vinovăției
  • sunt implicate 3 sau mai multe vehicule
  • este implicată o terță persoană (de exemplu, gardul unei case a fost avariat de un vehicul scăpat de sub control)
  • unul dintre șoferi nu are actele necesare menționate mai sus.

Astfel, în oricare dintre aceste situații, dacă accidentul nu s-a soldat cu victime, șoferii au la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta la Poliție și a raporta ce s-a întâmplat.

Dacă sunt persoane rănite, șoferii au obligația de a suna la 112 pentru a anunța ce s-a întâmplat. În plus, în astfel de cazuri, este interzisă mutarea mașinilor și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea Poliției.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide