Ce pățești dacă ești prins conducând fără asigurare auto obligatorie (RCA) în 2023

Autor: Adrian Somai 10 mart. 2023 Știri auto

Asigurarea RCA este obligatorie pentru toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România, expirarea sau absența ei putând aduce șoferilor amenzi usturătoare. Chiar și așa însă, nu sunt deloc puțini cei care riscă și circulă la volanul mașinii lor fără o poliță de răspundere civilă auto valabilă. Potrivit unor statistici realizate la începutul anului trecut, aproximativ 25% dintre șoferii români circulă la volanul unor mașini care nu au RCA valabil.

Polița RCA are însă o importanță majoră și te poate scuti de o serie întreagă de bătăi de cap în cazul în care ai parte de un accident. Prin încheierea unei astfel de polițe, un asigurator își ia angajamentul de a plăti despăgubiri terțelor persoane păgubite în urma unui accident rutier produs de vehiculul pentru care s-a încheiat acea poliță. Astfel, polița de răspundere auto civilă poate acoperi daune materiale, decese sau vătămări corporale.

În aceste condiții, polița RCA se dovedește a fi extrem de utilă pentru toată lumea în cazul unui accident rutier. Și asta dintr-un motiv cât se poate de simplu, ea având atât scopul de a îl proteja pe șoferul vinovat de producerea unui accident, cât și scopul de a îl proteja pe cel păgubit, care are garanția că va beneficia de o reparare a prejudiciului suferit.

Care este amenda pentru lipsa poliței RCA

Potrivit Art. 3 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, “persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule”. Atenție, proprietarul vehiculului are obligația de a avea o poliță RCA valabilă pentru toată perioada în care vehiculul este înmatriculat, chiar dacă acesta nu este utilizat.

În cele mai multe cazuri, șoferilor opriți de agenții Poliției Rutiere li se solicită mai multe acte pentru verificare, începând de la permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al mașinii și până la polița RCA. În cazul în care polița este expirată, amenda este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. În plus, certificatul de înmatriculare va fi reținut până la prezentarea unui document care să dovedească încheierea unei polițe.

Totul este prevăzut la Art. 37 al actului legislativ menționat mai devreme – “Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la Art. 3 şi a obligaţiilor prevăzute la Art. 6 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării”.

În plus, în situația în care polița a expirat cu mai mult de trei luni în urmă, polițiștii pot decide suspendarea înmatriculării mașinii. Dacă nu prezinți dovada încheierii unei polițe RCA în termen de 30 de zile de la data constatării, mașina poate fi chiar radiată din circulație, ceea ce mai mult ca sigur că nu îți dorești să se întâmple.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide