2024: Merită să cumperi o mașină la mâna a doua în rate? Ce avantaje și dezavantaje au aceste tranzacții

Autor: Radu Țuțulan 08 ian. 2024 Știri auto
2024: Merită să cumperi o mașină la mâna a doua în rate? Ce avantaje și dezavantaje au aceste tranzacții

Sunt destul de mulți șoferi care au un buget limitat astfel că se orientează pentru a cumpăra o mașină la mâna a doua în rate. Dar, merită să faci această investiție, în condițiile în care există mai multe riscuri decât în cazul unui vehicul nou?

Există o serie de avantaje pentru șoferii care vor să-și cumpere o mașină la mâna a doua în rate.

Dar și dezavantaje, de aceea trebuie să fie atenți cei care apelează la această soluție.

Avantajele cumpărării de mașini second hand în rate

Unul dintre avantajele cumpărării de mașini second hand în rate este că poți lua un vehicul de calitate, deși ai un buget limitat. Astfel, nu faci o cheltuială foarte mare, cel puțin nu dintr-o dată.

Cumpărarea de mașini second hand în rate oferă și posibilitatea de a alege dintre o gamă variată de vehicule și dotări.

Astfel, șoferii pot alege o mașină cu foarte multe dotări de confort și siguranță, dar mai ieftină decât una nouă.

De asemenea, ratele pot fi adaptate în funcție de posibilitățile financiare ale fiecărui client. Ceea ce înseamnă că plata lunară poate fi stabilită la un nivel confortabil, fără a suprasolicita bugetul familiei.

Dezavantajele de a cumpăra o mașină la mâna a doua în rate

Unul dintre principalele dezavantaje poate fi reprezentat de costul final al vehiculului. Sunt dealeri auto care majorează cu până la 20% prețul de vânzare al unui vehicul, dacă e cumpărat în rate. De asemenea, pot fi adăugate costuri și comisioane suplimentare pentru diverse operațiuni, precum analiza dosarului sau administrarea de cont.

Ceea ce înseamnă că, de exemplu, un șofer poate plăti peste 12.000 de euro pentru o mașină la mâna a doua, dacă o ia în rate, deși prețul vânzare era de 10.000 de euro, la plata pe loc.

În plus, este esențial să fie stabilit un buget clar și realist pentru această achiziție. Astfel, e mult mai simplu să fie evaluate opțiunile care se încadrează în posibilitățile financiare actuale și viitoare.

De asemenea, e indicat să fie analizat cu atenție și dealerul auto, pentru a evita achiziția unei mașini SH de proastă calitate. De aceea, e important ca mașina pe care urmează să o luați în rate să aibă și garanție.

Și nu ezitați să verificați personal istoricul mașinii și să efectuați un test drive înainte de a semna contractul!

Dar, cel mai important, asigurați-vă că înțelegeți toate clauzele și condițiile din contract. În special cele referitoare la rate și eventualele costuri suplimentare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide