2024: Motocultorul trebuie înregistrat la primărie? Cât e amenda pentru cei care nu respectă legea

Autor: Radu Țuțulan 26 mai 2024 Știri auto
2024: Motocultorul trebuie înregistrat la primărie? Cât e amenda pentru cei care nu respectă legea

Tot mai mulți români își cumpără astfel de utilaje agricole pentru a le folosi în gospodărie la diverse lucrări. Dar ca să-l poți conduce pe drumurile publice, motocultorul trebuie înregistrat la primărie?

Motocultorul este un utilaj agricol motorizat, la care pot fi atașate mai multe tipuri de unelte precum plug, rariță, freze pentru săpat sau coasă.

De asemenea, poate tracta o mică remorcă și poate fi dotat cu un sistem de iluminare. Astfel că tot mai mulți români îl folosesc și pentru a transporta pământ, iarbă sau materiale de construcții.

Însă, motocultorul trebuie înregistrat sau înmatriculat pentru a putea fi condus pe drumurile publice?

Motocultorul trebuie înregistrat la primărie?

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 reglementează circulația pe drumurile publice a tuturor vehiculelor. Și, conform acestei legi, toate vehiculele motorizare trebuie înregistrate sau înmatriculate.

Dar, conform Art. 12 (1) din legea circulației, sunt exceptate de această obligație:

  • vehiculele trase sau împinse cu mâna;
  • bicicletele;
  • trotinetele electrice.

Motocultorul, însă, nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii. Iar pentru a fi încadrat ca vehicul motorizat, trebuie omologat de Registrul Auto Român.

Dar nu pot primi omologare RAR deoarece nu îndeplinesc criteriile obligatorii de siguranță pentru a circula pe drumurile publice.

Cât e amenda pentru cei care nu respectă legea

Este interzisă conducerea pe drumurile publice a altor vehicule decât cele care trebuie înmatriculate sau înregistrate, vehiculele trase sau împinse cu mana, bicicletele și trotinetele electrice”, se stabilește în Art. 12 (4) din legea circulației.

Așadar, chiar dacă este un utilaj motorizat, motocultorul nu poate fi înregistrat la primărie sau înmatriculat.

Ceea ce înseamnă că nu poate fi condus pe drumurile publice, ci utilizat doar pe domeniul privat.

Astfel, pe drumul public nu poate fi transportat decât cu remorca sau mașina. Și nici nu poate fi folosit pentru a efectua transport de materiale sau bunuri.

Cei care vor fi prinși conducând un motocultor pe drumurile publice din România vor fi sancționați. Amenda este înscrisă în clasa a III-a de sancțiuni.

Astfel, persoanele care nu respectă legea și vor conduce motocultorul pe un drum public, riscă o amendă cuprinsă între 990 de lei și 1.320 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide