Ce amendă riști când conduci un motocultor pe drumurile publice – Video

Autor: Adrian Somai 28 nov. 2022 Știri auto

Ai deja sau urmează să îți cumperi un motocultor și nu știi ce documente îți trebuie pentru a conduce un astfel de vehicul pe drumurile publice? Atunci când vorbim despre conducerea unei mașini sau a unei motociclete lucrurile sunt destul de clare pentru toată lumea, însă situația poate fi destul de confuză pentru un vehicul care nu intră în categoria automobilelor clasice.

Tavi Perțea, polițist de meserie, povestește într-unul din clipurile sale postate pe platforma YouTube o întâmplare care are în prim plan un motocultor. El explică cum a fost pus la un moment dat în situația de a “trage pe dreapta” un motocultor. Mai mult sau mai puțin surprinzător, șoferul acestuia a ridicat din umeri atunci când i-au fost solicitate actele la control!

În primul rând, trebuie știut faptul că începând cu anul 2020 au fost introduse anumite prevederi clare care reglementează circulația motocultoarelor pe drumurile publice. Articolul 12 din OUG 195 din 2002 stabilește înainte de toate care sunt categoriile de vehicule care nu trebuie să fie înmatriculate sau înregistrate pentru a circula pe drumurile publice, și anume “vehiculele trase sau împinse cu mâna, bicicletele și trotinetele electrice”.

Motocultorul nu poate fi înmatriculat

Mai departe, Alin. 4 prevede că “este interzisă conducerea pe drumurile publice a altor vehicule decât cele care trebuie înmatriculate sau înregistrate, vehiculele trase sau împinse cu mâna, bicicletele și trotinetele electrice”. Înțelegem, așadar, că motocultoarele nu pot circula pe drumurile publice atât timp cât nu sunt înmatriculate sau înregistrate.

Problema apare însă atunci când vine vorba despre această înregistrare sau înmatriculare, pentru că un vehicul care nu este omologat și destinat deplasării pe drumurile publice sau transportului de bunuri și mărfuri nu poate fi înmatriculat. Indiferent despre tipul motocultorului, acesta nu este destinat deplasării pe drumurile publice.

Ce sancțiune riști când conduci un motocultor pe drumurile publice

În aceste condiții, Tavi Perțea spune cât se poate de clar că în cazul în care ești depistat conducând un astfel de vehicul pe drumurile publice vei fi sancționat cu o amendă în valoare de 870 de lei, conform Art. 101, Pct. 20 din Codul Rutier, care spune că “se sancționează conducerea pe drumurile publice a altor vehicule decât cele care trebuie înmatriculate sau înregistrate, vehiculele trase sau împinse cu mâna, bicicletele și trotinetele electrice”.

Multe confuzii pe această temă apar deoarece aceste prevederi au intrat în vigoare abia în anul 2020. Anterior acestor prevederi, conducerea unui motocultor pe drumurile publice nu putea fi sancționată în niciun fel.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock.com, Captură video - Tavi Perțea - YouTube


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide