Ai dreptul să conduci un motocultor pe drumurile publice din România? Ce spune Poliția Rutieră

Autor: Marius Vișan 24 mai 2023 Știri auto

Un motocultor este o mașină agricolă cu motor, dotată cu unelte speciale, utilizată pentru a pregăti solul pentru culturile agricole.

Cu o serie de avantaje și utilități, motocultorul este un instrument esențial în lucrările de grădinărit și agricultură. Nu de puține ori vedem astfel de utilaje agricole circulând pe drumurile publice. Unii gospodari le atașează remorcă și le folosesc pentru transport.

În aceste condiții, am vrut să aflăm dacă au ele dreptul să fie conduse pe drumurile publice, așa că am cerut un punct de vedere Poliției Rutiere.

Ce spune Poliția Rutieră despre utilajele de tip motocultor?

Cadrul legal privind circulația pe drumurile publice, reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările și completările ulterioare, nu conține prevederi specifice referitoare la motocultoare.

În acest context, sunt relevante dispozițiile art. 12 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora „vehiculele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie înmatriculate sau înregistrate, după caz, cu excepția următoarelor categorii de vehicule:

a) vehiculele trase sau împinse cu mâna;
b) bicicletele;
c) trotinetele electrice.”

Totodată, potrivit prevederilor art. 9 alin. (1) al aceleiași ordonanțe, „pentru a fi înmatriculate, înregistrate sau admise în circulație, autovehiculele și tractoarele agricole sau forestiere, remorcile și tramvaiele trebuie să fie omologate în condițiile legii.”

 De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (4) din actul normativ anterior menționat, „este interzisă conducerea pe drumurile publice a altor vehicule decât cele care trebuie înmatriculate sau înregistrate, vehiculele trase sau împinse cu mana, bicicletele și trotinetele electrice.”

Motocultor – utilaj destinat exclusiv lucrărilor agricole

Conform prevederilor art. 122 lit. g) din ordonanța de urgență, competența stabilirii condițiilor tehnice și metodologice de omologare pentru circulația pe drumurile publice a vehiculelor, de certificare a autenticității, precum și de identificare a acestora revine Ministerului Transporturilor, care își exercită această atribuție prin Registrul Auto Român (R.A.R.).

În acest sens, punctul de vedere al Registrului Auto Român este că, în principiu, utilajele de tip motocultor ar putea fi asimilate mașinilor autopropulsate pentru lucrări (vehicule care nu se supun omologării și pentru care, implicit, R.A.R. nu eliberează Cartea de identitate a vehiculului), conform categoriilor de vehicule definite în Reglementările privind omologarea de tip și eliberarea cărții de identitate a vehiculelor rutiere, precum și omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 7, aprobate prin O.M.T.I.C. nr. 2224/2020, dar în mod evident acestea nu îndeplinesc condițiile de atestare tehnică stipulate în Reglementările privind omologarea individuală, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere RNTR 7, aprobate prin O.M.T.I.C. nr. 2132/2005, cu modificările și completările ulterioare, motiv pentru care R.A.R. nu poate elibera niciun document în vederea înscrierii acestor utilaje în circulația pe drumurile publice din România.

„În lipsa îndeplinirii condițiilor de atestare tehnică și obținerii unui document de omologare eliberat de Registrul Auto Român și, implicit, în lipsa posibilității înmatriculării sau înregistrării acestui tip de utilaje, apreciem că motocultoarele sunt destinate exclusiv efectuării de lucrări agricole și nu pot fi conduse pe drumurile publice din România”, concluzionează Poliția Rutieră într-un comunicat oferit redacției ProMotor.

În cazul depistării unei persoane conducând un motocultor pe drumurile publice din România, menționăm că această faptă constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 9 puncte-amendă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide