2024: Poate fi încălcată linia dublă continuă dacă depășești o căruță sau un utilaj agricol?

Autor: Radu Țuțulan 31 ian. 2024 Știri auto
2024: Poate fi încălcată linia dublă continuă dacă depășești o căruță sau un utilaj agricol?

Legea din România interzice șoferilor să depășească linia continuă care desparte sensurile de circulație. Dar, poate fi încălcată linia dublă continuă dacă depășești o căruță sau un utilaj agricol lent?

Mulți conducători auto au întâlnit, fie pe un drum național, fie pe unul județean, o căruță sau un utilaj agricol. Acestea sunt încadrate în categoria de vehicule lente.

Pentru că circulă cu o viteză mică, se impune depășirea lor. Dar poate fi efectuată legal această manevră dacă prin asta se încalcă linia simplă sau dublă continuă?

Cum se efectuează legal o depășire

Codul Rutier stabilește situațiile în care șoferii au voie să efectueze legal o depășire. Și, totodată, definește termenul de „depășire”.

Depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial”, se arată în legea circulației.

Dar, nu ai voie să depășești în zonele unde există un marcaj rutier continuu.

Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.

De asemenea, există și indicatoare rutiere care interzic efectuarea unei depășiri. Iar în apropierea intersecțiilor, trecerilor de pietoni sau a trecerilor de cale ferată, de asemenea, e interzisă această manevră.

Poate fi încălcată linia dublă continuă dacă depășești o căruță?

Lege rutieră stabilește câteva excepții prin care e permis șoferilor să „încalce” normele.

Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, stabilește legea circulației.

Așadar, în aceste zone e permisă depășirea unor vehicule lente, dar nu și a utilajelor agricole. De asemenea, nu face referire la alte zone, unde marcajul rutier interzice efectuarea depășirii.

Astfel, atunci când un șofer întâlnește o căruță sau un utilaj agricol, este obligat să respecte întocmai legislația rutieră. Deci, nu va putea efectua depășirea, legal, decât în zonele unde marcajul și indicatoarele rutiere permit acest lucru.

Nerespectarea regulilor privind depășirea se încadrează în clasa a III-a de sancțiuni. Ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 990 și 1.320 de lei și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide