Ai voie să încalci linia continuă dacă depășești o căruță sau un tractor? Ce prevede legea rutieră

Autor: Radu Țuțulan 04 dec. 2023 Știri auto

Legea din România permite efectuarea unei depășiri doar în anumite condiții, însă mulți șoferi au fost puși în situația de a încălca legea. De exemplu, ai voie să încalci linia continuă dacă depășești o căruță sau un tractor?

Mulți conducători auto s-au confruntat cu o astfel de situație. Fie pe un drum național, fie pe unul județean, au întâlnit o căruță sau un utilaj agricol.

Pentru că aceste tipuri de vehicule circulă foarte lent, se impune depășirea lor. Dar ce faci când te afli într-o zonă cu linie continuă sau chiar dublă continuă?

Cum se efectuează legal o depășire

Codul Rutier stabilește foarte clar modul în care șoferii au voie să efectueze legal o depășire. Și, totodată, definește termenul de „depășire”.

Depășirea este manevră prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial”, se arată în legea circulației.

Dar, nu ai voie să depășești în zonele unde există un marcaj rutier continuu.

Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.

De asemenea, există și indicatoare rutiere care interzic efectuarea unei depășiri. Iar în apropierea intersecțiilor, trecerilor de pietoni sau a trecerilor de cale ferată, de asemenea, e interzisă această manevră.

Ai voie să încalci linia continuă dacă depășești o căruță sau un tractor?

Totuși, aceeași lege rutieră stabilește câteva excepții.

Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, stabilește legea circulației.

Așadar, ai voie să depășești în aceste zone o căruță sau un tractor, dar numai dacă ai vizibilitate și nu stânjenești circulația celor care vin din sens opus. Aceeași situație este valabilă în cazul în care depășești un biciclist sau o mașină oprită.

Dar, legislația nu prevede nicio excepție pentru încălcarea marcajului rutier. Deci, legal, nu poți depăși un vehicul lent dacă prin asta încalci linia continuă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide