5 dotări care vor dispărea de la mașinile moderne

Autor: Elena Luchian 23 mai 2020 Știri auto

Mașinile noastre devin tot mai moderne și tot mai inteligente. Dar în viitorul apropiat, dotări care ni se par acum firești vor fi doar o amintire.

GALERIE FOTO

Frâna de mână manuală

Ne-am obișnuit să tragem de ea în sus când staționăm sau când parcăm. Știm exact unde se află chiar dacă suntem cu privirea în altă parte. E ușor de găsit la locul ei, între scaunele din față. E aceeași cu care facem drifturi (nu pe drumurile publice, da?). Dar tot mai multe mașini sunt echipate cu frână de parcare electronică.

Butoanele fizice

Ecranele tactile iau încet, dar sigur, locul butoanelor fizice. Da, arată modern și elegant, dar încearcă să reglezi climatizarea intrând în meniu, în timp ce mergi cu 130 km/h pe autostradă. Tragi pe dreapta doar ca să schimbi temperatura în cabină? Tesla, și mai nou Audi și Volvo au ales această cale.

Cutiile manuale

Cutiile manuale devin dotare opțională la tot mai multe modele. Sunt însă mașini făcute parcă pentru transmisii manuale, nu-i așa? Să ne gândim la Mazda MX-5 sau Porche 911. Nemții și-au dat seama că 911 trebuie să aibă și cutie manuală!

Sunetul spectaculos

Normele europene impun limite dure la care constructorii trebuie să se supună. Filtrul de particule domesticește zgomotul produs de motor. Mai mult, izolația fonică ține zgomotul produs de vânt la viteze mari, dar și concertul evacuării. De multe ori, primim sunetul în cabină prin boxe și sună un pic artificial.

Ceasurile de bord clasice

Simple și intuitive, ceasurile de bord clasice pierd teren în fața instrumentarelor digitale. Cele de la BMW, de exemplu, arată spectaculos. Ai practic, în spatele volanului, un mic televizor. La modelele brand-urilor de top, acestea pot reda și navigația. Nu vom duce dorul turometrelor clasice la care parcă și auzi acul cum se mișcă atunci când calci pedala de accelerație?

Cheia

Modelele Tesla nu au cheie. Se pot închide și deschide cu ajutorul unei aplicații descărcate pe telefonul mobil. Multe brand-uri oferă cartele de acces sau obiecte cu forme tot bizare, pentru care nu găsești niciodată locul potrivit. Poftim? Suportul de pahare? Dar acela nu e pentru pahare?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide