5 lucruri pe care trebuie să le faci ca să eviți un carambol cum a fost cel e pe Autostrada Soarelui

Autor: Elena Luchian 19 iul. 2021 Știri auto

Un carambol care a avut loc pe Autostrada Soarelui vineri dimineața a uluit România. 55 de mașini implicate, 17 răniți printre care 5 copii este bilanțul accidentului în lanț. Dar ce trebuie să faci, de fapt, pentru a evita astfel de incidente pe autostradă?

GALERIE FOTO

Autostrăzile vin cu avantaje și dezavantaje. Ajungi mai repede la destinație, pentru că limita de viteză este mai mare. Un mare plus este faptul că sensurile de mers sunt despărțite. Astfel este aproape imposibilă o coliziune frontală cu un autovehicul venind din sens opus.

Dar există riscuri uriașe atunci când pornești la drum pe o autostradă. Dovadă stă un carambol care a avut loc vineri pe Autostrada Soarelui. Cum reușești să scapi de astfel de incidente?

Păstrează distanța față de autoturismul din față

Legea nu indică o distanță regulamentară. Dar există regula nescrisă a celor două secunde. Potrivit acestei reguli, trebuie să calculezi distanța față de vehiculul din față în așa fel încât să ajungi la două secunde după acesta la un reper ales (un stâlp, un copac).

Încearcă să rămâi în banda întâi cât de mult poți

Potrivit OUG nr. 195/2002, art. 42, când circulația se desfășoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc în funcție de intensitatea traficului și viteza de deplasare. Conducătorii auto au obligația de a reveni în prima bandă când acest lucru este posibil.

Nu te angaja în manevre periculoase

Atunci când vrei să depășești, urmărește în oglindă cât de tare merge cel care rulează deja în banda a doua. Calculează dacă ai timp să schimbi banda fără a-l obliga pe celălalt șofer să frâneze. Evită manevrele bruște și semnalizează-ți întotdeauna intenția.

Șicanele în trafic pot provoca un carambol ca acela care a avut loc vineri pe Autostrada Soarelui

Evită șicanele în trafic

Atunci când observi în oglinzi că un alt șofer rulează în spatele tău foarte aproape, gest însoțit, de multe ori, de flash-uri, nu merge mai repede. Treci cât poți de repede în banda întâi pentru a evita o situație periculoasă.

Adaptează viteza la condițiile de drum

“Mergem cu 100 km/h, deși limita este de 130 km/h”, au spus unii dintre șoferii care au fost implicați în carambol pe Autostrada Soarelui. Dar adaptarea vitezei la condițiile de drum nu presupune doar a respecta limita de viteză. Dacă plouă, ninge, este ceață, poți circula fără probleme cu 60 – 70 km/h, chiar dacă limita de viteză este dublă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide