A început Programul Rabla Local 2023. Câți bani dă statul pentru o mașină mai veche de 15 ani

Autor: Bogdan Bârliga 21 apr. 2023 Știri auto

Programul privind casarea autovehiculelor uzate, cunoscut și ca Programul Rabla Local, reprezintă o soluție de finanțare complementară programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Acest program oferă posibilitatea proprietarilor de a renunța la mașina veche fără a fi obligați să cumpere una nouă.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a dat, vineri, startul programului Rabla Local, prin care ar urma să fie casate aproximativ 100.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani. Oficialul a subliniat că atingerea ţintelor obligatorii valabile la nivelul Uniunii Europene în privinţa calităţii aerului reprezintă o obligaţie a autorităţilor locale.

Statul român contribuie la Programul Rabla Local cu 80% din costuri, iar restul de 20 de procente va fi asigurat de către comunităţile locale.

Noua ediție a Programului Rabla Local

Startul Programului Rabla Local 2023 a fost dat pe 21 aprilie chiar de către ministrul Mediului și unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice concepută special pentru această schemă de finanțare.

„Începem azi un program extrem de aşteptat de către cetăţeni, este vorba de programul privind casarea autovehiculelor uzate, Rabla Local, un program pe care l-am pregătit anul trecut şi pe care l-am pornit în urma unor discuţii avute în UDMR, cu colegii noştri din comunităţile locale. Programul a fost implementat cu succes prima dată la Sfântu Gheorghe, în judeţul Covasna, unde primăria a încercat să elimine maşinile foarte vechi din oraş, printr-un program similar. Acest program de la Sfântu Gheorghe a fost ridicat la nivel naţional, prin această finanţare care este oferită de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Este foarte important de subliniat că politicile de păstrare a calităţii aerului sau de îmbunătăţire a calităţii aerului sunt implementate la nivel local”, a declarat ministrul Mediului citat de Agerpres.

Oficialul a subliniat că atingerea ţintelor obligatorii valabile la nivelul Uniunii Europene în privinţa calităţii aerului reprezintă o obligaţie a autorităţilor locale.

„Ministerul Mediului vine în sprijinul autorităţilor locale, sprijină autorităţile locale prin programele naţionale, în eforturile lor de a îmbunătăţi sau de a păstra calitatea aerului, dar este obligaţia autorităţii locale să organizeze transportul în comun, circulaţia, managementul inteligent al traficului, să implementeze politici prin care reduc emisiile, reduc poluarea în oraşe”, a arătat ministrul Tánczos Barna.

„Cu siguranţă, acest program, prin care vom elimina 100.000 de maşini mai vechi de 15 ani din circulaţie, va contribui semnificativ la atingerea acestor ţinte şi la implementarea acestor politici la nivel local. Bugetul alocat este de 240 de milioane de lei, din bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, 80% din valoarea programului este asigurat prin această finanţare, iar în completarea acestei sume, autorităţile locale vor veni cu o contribuţie de 20%”, a mai precizat Tánczos Barna.

Cum ne înscriem în Programul Rabla Local 2023

Prin intermediul acestui program, primăriile din fiecare oraș vor oferi cetățenilor suma de 3000 de lei în schimbul predării unui autovehicul vechi, însă în anumite condiții. Persoanele fizice vor trebuie să respecte niște criterii și nu vor putea cumpăra timp de 3 ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

Persoanele fizice trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere. Cine vrea să scape de mașina veche trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care se face solicitarea, să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani, să nu aibă restanțe la plata taxelor și să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului. La acest link (https://www.promotor.ro/stiri-auto/programul-rabla-local-2023-care-sunt-actele-necesare-si-ce-conditii-trebuie-sa-indeplineasca-participantii-19141253) sunt disponibile toate condițiile impuse de stat pentru persoanele fizice ce doresc să se înscrie în Programul Rabla Local 2023.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide