Programul Rabla Local 2023: Care sunt actele necesare și ce condiții trebuie să îndeplinească participanții

Autor: Ionuț Vîlciu 30 ian. 2023 Știri auto

Programul Rabla Local are ca scop eliminarea rapidă a mașinilor vechi din parcul auto românesc. Este un program complementar pentru Rabla Clasic sau Rabla Plus.

Programul privind casarea autovehiculelor uzate, cunoscut și ca programul Rabla Local, este un program complementar programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Acesta are ca scop eliminarea rapidă a mașinilor foarte vechi în 2023. La acest program pot participa persoanele fizice, nu si persoanele juridice, scrie EVmarket.

Anul acesta, Ministerul Mediului va modifica Programul Rabla Local. Acest lucru survine după ce primarii au refuzat să participe anul trecut pe motiv că ar risca un blocaj financiar și au cerut fonduri în avans. AFM ar putea modifica ghidul de finanțare pentru a micșora finanțarea pe care trebuie s-o asigure primăriile.

Ce sumă de bani primești prin Rabla Local 2023?

Prin intermediul acestui program, primăriile din fiecare oraș vor oferi cetățenilor suma de 3000 de lei în schimbul predării unui autovehicul vechi, însă în anumite condiții.

Așa cum spuneam, doar persoanele fizice pot lua parte în acest program. Astfel, persoanele fizice care doresc să beneficieze de banii oferiți de program vor trebuie să respecte niște criterii:

Persoanele fizice nu vor putea cumpăra timp de 3 ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică;

Persoanele fizice trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere;

  1. Să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care se face solicitarea;
  2. Să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  3. Să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și cel local;
  4. Să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  5. Să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului.

Ce condiții trebuie să îndeplinească mașina care urmează să fie casată?

Mașina care urmează să fie casată trebuie să fie înregistrată în evidențele primăriei, să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației și să aibă o normă de poluare Euro 3 sau mai mică. De asemenea, vehiculul trebuie să conțină componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Care sunt actele necesare?

Dacă vă încadrați în cerințele prezentate mai sus, atunci veți avea nevoie de o cerere de finanțare tipizat, completată prin tehnoredactare, actul de identitate, de documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezorerie, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu și de împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare, mandatată de către reprezentantul legal.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide