Abarth lansează noua ediție specială 695 Tributo 131 Rally, care omagiază vechiul Abarth 131 Rally

Autor: Mihai Morcovescu 05 mai 2022 Știri auto

Divizia de performanță Abarth a celor de la Fiat a lansat noua ediție specială denumită 695 Tributo 131 Rally. Modelul va fi produs într-o serie limitată de numai 695 de exemplare și va fi vândut la scară globală. Acesta reprezintă un omagiu adus vechiului Abarth 131 Rally, care în urmă cu 40 de ani lua startul în ultima sa cursă oficială.

Tribut adus legendarului model Abarth 131 Rally din 1982

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Abarth a realizat de-a lungul anilor numeroase ediții limitate bazate pe modelele 595 și 695. Marca Scorpionului prezintă acum o nouă ediție specială. Aceasta este derivată din 695 și se numește Tributo 131 Rally.

Numele acesteia nu a fost ales întâmplător deoarece celebrează patru decenii de la ultima cursă la care a participat clasicul Abarth 131 Rally. Noul model utilizează un motor turbo 1.4 T-Jet, care produce 180 CP și 250 Nm de cuplu. În aceste condiții, sprintul 0-100 km/h se realizează în doar 6,7 secunde, iar viteza de top este de 225 km/h.

Mașina este vopsită în aceeași culoare Blue Rally ca modelul original. Noul Abarth 695 Tributo 131 Rally vine cu un acoperiș contrastant finisat în nuanța Scorpion Black. Este echipat standard cu jante din aliaj de 17 inch în două culori și amortizoare Koni FSD. Sistemul de evacuare este Record Monza Sovrapposto și are patru terminații poziționate vertical.

Totodată, modelul italienilor este dotat cu un sistem de frânare Brembo cu patru pistoane. Acesta are discuri ventilate de 305 mm pe față și 240 mm pe spate. În plus, mașina vine cu un eleron posterior Assetto Variabile de mari dimensiuni. Acesta poate fi reglat pe 12 poziții, cu o înclinare de la 0 la 60 de grade, conferind mașinii o stabilitate superioară în viraje

În premieră, pentru un model Abarth, italienii au introdus elemente stilistice speciale. Între acestea amintim silueta vechiului Abarth 131 Rally, care este aplicată pe portieră, pe planșa de bord și pe tetierele scaunelor Sabelt cu inserții albastre.

Palmaresul modelului de acum patru decenii este unul de invidiat. În cei șase ani de participări în Campionatul Mondial de Raliuri (1976-1981), Abarth 131 Rally a obținut 18 victorii și a cucerit trei titluri mondiale la constructori (1977, 1978 și 1980). De asemenea, în palmares mai figurează două titluri de Cupă FIA pentru piloți, cucerite de Markku Alén, și un titlu mondial în întrecerea piloților, izbutit de Walter Röhrl.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Abarth


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide