Acesta este Daytona SP3, cel mai puternic Ferrari din istorie

Autor: Mihai Morcovescu 22 nov. 2021 Știri auto

Ferrari a dat publicității primele fotografii și informații oficiale cu noul lor model exclusivist Daytona SP3. Acesta este cel de-al treilea model din seria specială Ferrari Icona, care mai cuprinde Monza Sp1 și Monza Sp2, lansate în 2018.

Numele noului Daytona SP3 reprezintă un omagiu adus de italieni „triplei” reușite de Ferrari în Cursa de 24 de ore de la Daytona desfășurată la 6 februarie 1967.

Motor V12 de 840 CP și 696 Nm

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Bolidul de la Maranello a primit cel mai puternic propulsor cu combustie internă produs vreodată de Ferrari. Este vorba despre un V12 de 6,5 litri montat central-spate, care dezvoltă o putere maximă de 840 CP și 696 Nm de cuplu.

Cu aceste resurse fenomenale, noul Daytona SP3 poate sprinta de la 0 la 100 km/h cu start de pe loc în numai 2,85 secunde, în timp ce demarajul de la 0 la 200 km/h se realizează în 7,4 secunde. Viteza de top anunțată de italieni este de 340 km/h.

Puterea este transmisă către puntea spate prin intermediul unei cutii de viteze F1 cu dublu ambreiaj și șapte trepte.

Cel mai aerodinamic Ferrari din istorie

Din punct de vedere estetic, Daytona SP3 aduce cu modelul Aperta, însă cu o caroserie complet reproiectată de echipa de designeri condusă de Flavio Manzoni.

De altfel, reprezentanții Ferrari susțin că Daytona SP3 este cea mai eficientă mașină din punct de vedere aerodinamic din istoria mărcii. Sportiva italiană a primit o caroserie de tip targa cu un hard-top retractabil, inspirat din legendarele prototipuri sportive P3/4, P330 și 412P din anii ’60. Cele mai ingenioase soluții sunt reprezentate de canalele integrate în portiere de tip aripi de fluture care direcționează fluxul de aer către radiatoarele montate lateral.

Însă artificiul de design care atrage atenția cu adevărat se regăsește la partea posterioară, acolo unde se remarcă lamelele orizontale care integrează și banda LED pentru stopuri și care acoperă toată suprafața de deasupra difuzorului de aer din carbon supradimensionat.

De asemenea, se disting terminațiile trapezoidale ale eșapamentului, care au fost montate în partea superioară făcând posibilă dezvoltarea unui astfel de difuzor ce prezintă un fel de extractor dublu în zona centrală.

Interior inspirat de bolizii de curse

La interior, scaunele profilate sunt parte integrantă a șasiului și se îmbină deasupra tunelului central și se extind pe pragurile laterale. Acest design este inspirat de mașinile de curse din anii ’60, în care pilotul stătea pe perne atașate direct de șasiu oferind o poziție mai joasă și mai înclinată comparativ cu alte modele Ferrari.

Pedalierul şi volanul cu comenzi tactile sunt reglabile, șoferul putând regla 80% dintre funcțiile mașinii fără să fie nevoit să ia mâinile de pe volan. Tabloul de bord are un aspect minimalist, cu tapițerie din piele întoarsă, în timp ce în spatele volanului se află singurul monitor de 16 inch al sistemului de infotainment.

Noul Ferrari Daytona SP3 va fi produs într-o serie limitată de 599 de unități, iar prețul este de două milioane de euro. Livrările vor începe la sfârșitul anului viitor și se estimează că vor fi finalizate în cursul anului 2024.

Oficialii Ferrari au anunțat că toți cei 499 de proprietari ai modelelor Monza SP1 și Sp2 au decis să cumpere și noul Daytona SP3, în timp ce restul de 100 au fost vândute unui grup „select” de colecționari Ferrari, astfel încât noul supercar de la Maranello este, practic, „sold out”.

Sursa: Ferrari

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Ferrari


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide