Mazda lansează comenzi holografice care vor înlocui clasicele butoane

Autor: Mihai Morcovescu 06 nov. 2021 Știri auto

Mazda s-a prezentat la salonul auto de la Las Vegas – SEMA 2021 cu o tehnologie care cu siguranță va revoluționa industria auto.

În timp ce Ford a dezvăluit 40 de concepte inedite, iar Honda a venit cu o flotă impresionantă, ei bine, japonezii de la Mazda au preferat să se prezinte la show-ul auto din Nevada cu o tehnologie de control absolut inedită.

Conform unui brevet care a fost depus de niponi la Oficiul de brevete și mărci comerciale din SUA, clasicele butoane fizice de la interior vor fi înlocuite de holograme ce vor fi proiectate pe suprafețele din habitaclu.

Soluții tactile găsite de alți producători

De-a lungul anilor, marii producători din industria auto au renunțat treptat la butoanele fizice și le-au înlocuit cu comenzi virtuale pe „touch-screen”-uri. Astfel, Audi le-a înlocuit cu comenzi virtuale pe ecrane tactile, păstrând feedback-ul haptic (n.n. – ecran care vibrează ușor la atingere). În acest fel, producătorul din Stuttgart a scăpat de prețul piperat pe care îl cere instalarea unor butoane fizice.

Mergând mai departe, BMW a integrat pentru prima oară butoanele de pe tunelul central în lemnul cu pori deschiși la modelul iX, o tehnologie care asigură la rându-i feedback haptic.

Coreenii de la Hyundai au recurs la o soluție ceva mai ieftină, și anume un panou cu comenzi tactile, care nu oferă feedback haptic. Totodată, Honda și Citroen au trecut la comenzi tactile, însă ulterior au revenit la butoanele clasice.

Mazda trece la un alt nivel tehnologic

Constructorul nipon ne-a obișnuit dintotdeauna cu soluții tehnologice inedite. Lucrurile stau la fel și de această dată deoarece Mazda va renunța la orice comandă fizică și va transforma suprafațele din plastic din interiorul mașinilor sale în panouri de comenzi.

În brevetul dezvăluit de cei de la CarBuzz.com,  se menționează următoarele: „Computerul sistemului va include un procesor și o memorie, care va stoca instrucțiuni pe care le va executa procesorul. Apoi, procesorul le va trimite mai departe către un proiector, care va afișa o pictogramă pe o suprafață din habitaclu. Va capta apoi imaginea pictogramei, va identifica dacă există o schimbare între modelul captat și cel implicit, iar dacă există, aceasta echivalează cu o intervenție a utilizatorului. Atunci, se va activa comanda pe baza intervenției utilizatorului”.

Ca alte cuvinte, Mazda are în vedere un proiector care poate afișa o imagine holografică pe o anumită suprafață. Când utilizatorul va atinge „butonul” virtual, proiectul va folosi un fel de senzor pentru a detecta o modificare a formei imaginii proiectate, aceasta indicând intervenția utilizatorului.

Astfel de comenzi holografice vor putea fi folosite pentru a controla instalația de climatizare automată sau sistemul audio. Marele avantaj al acestei tehnologii îl reprezintă costurile deoarece vor dispărea și ecranele, și suprafețele tactile și, astfel, plasticele de la interior vor deveni un imens centru de comandă.

Trebuie menționat faptul că suprafața cu feedback haptic va fi sensibilă la forța cu care utilizatorul o va apăsa, astfel încât va accelera sau va reduce efectul comenzii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Mazda


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide