Medicamentele care ies pozitiv la testul antidrog al Poliției. Lista publicată de medici

Autor: Radu Țuțulan 30 nov. 2023 Știri auto

Doctorii de la Spitalul CFR Timișoara au realizat o listă cu medicamentele care ies pozitiv la testul antidrog realizat de Poliția Română. Cei care iau aceste tratamente, nu trebuie să se urce la volan.

Deși s-au înmulțit cazurile șoferilor drogați prinși de poliție, nu toți se aflau sub influența stupefiantelor. O parte dintre aceștia urmau un tratament cu medicamente cu efect psihotrop.

Dar, fiindcă aceste tipuri de pastile alterează capacitatea șoferului de a reacționa, este interzis să conduci o mașină dacă urmezi acest tratament.

Medicamentele care ies pozitiv la testul antidrog al Poliției

Medicii spitalului CFR Timișoara au publicat o listă cu medicamentele care ies pozitiv la testul antidrog al Poliției.

Lista cu medicamentele care ies pozitiv la testul antidrog, publicată de medicii spitalului CFR Timișoara.

Nu e nevoie de rețetă pentru aceste medicamente

Doctorii care au întocmit această listă, au explicat că pentru o parte dintre pastile nici măcar nu e nevoie de rețetă.

Medicamentele pot fi cumpărate cu sau fără rețetă și pot să afecteze abilitățile de a conduce mașina sau utilaje grele (motostivuitor, macara, tractor, etc). De asemenea, sunt anumite categorii de medicamente care pozitivizează testul antidrog rapid utilizat de Poliția Romana”, a declarat Adela Filipescu, farmacist în cadrul Spitalului CFR Timișoara, citată de opiniatimisoarei.ro.

Recomandarea medicilor, dacă vă aflați sub tratament cu astfel de medicamente este să:

  • nu întrerupeți tratamentul decât la recomandarea medicului
  • folosiți metode de deplasare alternative (taxi, transport în comun, etc.)
  • informați medicul dacă serviciul dumneavoastră presupune conducerea unui autovehicul sau operarea de utilaje grele.

De asemenea, medicii au mai explicat că testul antidrog rapid din saliva nu este influențat, de exemplu, de consumul de apă, cola, cafea, suc de portocale, ceai, tutun, pastă de dinți, apă de gură, gumă de mestecat.

Ce pedeapsă se aplică pentru droguri la volan?

Legislația din România este foarte strictă în ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului și drogurilor.

Cei prinși la volan cu o alcoolemie de peste 0.80 g/l, se aleg cu dosar penal și suspendarea dreptului de a conduce. De asemenea, riscă până la 5 ani de închisoare. Iar amenda e de până la 2.900 lei.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul celor prinși la volan sub influența drogurilor. Chiar dacă substanțele psiho-active sunt, de fapt, medicamente de depresie.

Ana Morodan, judecată după ce a fost prinsă „drogată” cu somnifere

Ana Morodan, influencer și om de televiziune, a fost trimisă în judecată tocmai din cauza unui astfel de medicament.

Ea a fost implicată într-un accident de circulație, iar când poliția i-a făcut un test anti-drog, a ieșit pozitiv. De asemenea, din analize a reieșit că se afla și sub influența alcoolului.

Ulterior, Ana Morodan a explicat că nu s-a drogat, ci a luat Xanax, medicament care conține Alprazolam.

Alprazolam-ul […] este un sedativ, este hipnotic, este miorelaxant și afectează deopotrivă vigilența și capacitatea persoanei de a se orienta în timp și spațiu. Este responsabilitatea pacientului să-și administreze tratamentul în doza recomandată de către medicul curant psihiatru. Este responsabilitatea oricărui deținător de permis auto, cu atât mai mult cu cât are și calitatea de pacient, să-și administreze tratamentul ce conține substanțe psihoactive într-un anumit interval temporal, astfel încât să nu afecteze siguranța circulației pe drumurile publice”, a explicat procuroarea Simona Anghel, în luna iulie, motivul pentru care Ana Morodan a fost trimisă în judecată.

La unele pastile efectul trece în câteva ore, la altele poate dura câteva zile sau chiar săptămâni. De aceea e indicat să cerem de fiecare dată opinia medicului și să citim prospectul medicamentului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide