Cum poate fi recuperat permisul, suspendat din cauza drogurilor. Noile reguli tocmai au intrat în vigoare

Autor: Radu Țuțulan 16 aug. 2023 Știri auto

Guvernul României a adoptat la începutul lunii august noile reguli prin care un șofer își poate recupera permisul suspendat din cauza drogurilor, iar modificările tocmai au intrat în vigoare.

La propunerea Ministerului de Interne, Executivul a aprobat pe 10 august Ordonanța nr. 29/2023 prin care se modifică OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Cum îți poți recupera permisul suspendat

Ordonanța, care a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni, introduce posibilitate de restituirii permisului de conducere, reținut ca urmare a constatării prezenței unor substanțe psihoactive prin test de salivă, dacă rezultatul analizei de sânge, efectuat la un Institut de Medicină Legală (IML), stabilește absența din organism a acestor droguri.

Permisul de conducere se restituie titularului în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive”, precizează acum Art 113, lit. g, din OUG 195/2002.

Conform legii, se suspendă pe loc dreptul de conducere al unui șofer dacă, în urma rezultatului analizei cu aparatul DrugTest, rezultă prezența în corp a unei substanțe psihoactive. Acesta este ulterior dus la IML, unde i se recoltează sânge.

Iar dacă analiza confirmă rezultatul DrugTest-ului, atunci Poliția continuă cercetarea penală a șoferului. Acum, însă, dacă rezultatele analizei de sânge arată că acesta nu a consumat droguri, autoritățile vor restitui permisul de conducere.

Până acum, restituirea se putea face doar în baza unei soluții de clasare, dispusă în faza urmăririi penale.

Ce sancțiune riști dacă ești prins drogat la volan

Conducerea unei mașini sub influența drogurilor este considerată infracțiune, la fel ca în cazul șoferilor care au o concentrație mai mare de alcool în sânge.

Potrivit Art. 336, Alin. (1) din Codul Penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul […] de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o imbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă”.

Pedeapsă care se aplică și celor aflați sub influența substanțelor psihoactive.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează şi persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere”, stabilește Art. 336, Alin. (2) din Codul Penal.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide