Acum poți să folosești la Uber și mașini cu mai mult de cinci locuri

Autor: George Cristea 03 iul. 2020 Știri auto
Acum poți să folosești la Uber și mașini cu mai mult de cinci locuri

Un proiect de lege adoptat de Parlament prevede că poți să folosești la Uber sau alte servicii de transport alternativ și mașini cu mai mult de cinci locuri.

Proiectul de lege a primit votul decisiv al Camerei Deputaților marți, așteptând promulgarea pentru a putea fi aplicat. Potrivit noii legi, șoferii care fac transport alternativ vor putea folosi mașini cu până la nouă locuri (inclusiv al șoferului).

De ce nu se putea folosi la Uber o mașină cu mai mult de cinci locuri

În Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 49/2019 care reglementează transportul alternativ sunt specificate condițiile pe care trebuie să le îndeplinească mașinile pentru a putea fi folosite în cadrul serviciilor ca Uber, Bolt, Yango, Free Now sau Black Cab. Printre acestea se află și o condiție controv ersată, care impune ca mașinile folosite pentru transport alternativ să nu aibă mai mult de cinic locuri, incluzând aici și locul șoferului. Măsura a fost adoptată la cererea transportatorilor, care s-au temut că firmele de ride sharing vor concura serviciile de transport persoane cu microbuze.

Proiectul de lege adoptat în Parlament prevede astfel modificarea limitei pentru mașinile care fac Uber de la cinci locuri la nouă locuri. În expunerea de motive a proiectului de lege se spune că o astfel de prevedere este necesară deoarece reglementarea din OUG 49/2019 contravine definiției autoturismului așa cum este specificată în OG 27/2011. Potrivit acesteia, autoturismul este autovehiculul „cu cel puțin patru roți și o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput și construit pentru transportul de persoane, care are cel mult nouă locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto”.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, limita de cinci locuri este astfel discriminatorie, având în vedere că inclusiv mașinile cu maximum nouă locuri sunt considerate autoturisme prin OG nr. 27/2011, dar nu pot efectua transport alternativ, pentru că au mai mult de cinci locuri.

Uber este disponibil în România deja în șase orașe, după ce serviciul de transport alternativ s-a lansat și în Constanța, în această vară.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide