Ai fost prins cu numere de înmatriculare expirate? Rămâi și fără mașină și fără permis!

Autor: Radu Țuțulan 08 sept. 2023 Știri auto

Autoritățile române întocmesc dosar penal și dispun totodată suspendarea permisului de conducere și imobilizarea mașinii în cazul celor prinși că au condus cu numere de înmatriculare expirate.

Legea este severă în cazul șoferilor care nu își înmatriculează mașina. Sau circulă cu numere de înmatriculare provizorii, care au expirat.

În astfel de situații, proprietarii mașinilor se aleg cu dosar penal. În plus, conducătorul auto poate să rămână și fără permis și fără mașină.

Fără mașină și fără permis

Conform legii, posesorul unui autoturism e obligat să înmatriculeze vehiculul pentru a putea circula pe drumurile publice.

Astfel, sunt două situații. Fie mașina stă pe loc până la finalizarea documentelor și eliberarea numerelor de înmatriculare. Fie proprietarul solicită numere provizorii de înmatriculare.

Aceste numere temporare, de culoare roșie, au o valabilitate de cel mult 90 de zile. Iar după expirarea perioadei, mașina nu mai are drept de circulație decât dacă e înmatriculată definitiv.

Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul […] neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă”, precizează Art. 344, alin. 1, din Codul Penal.

În plus, conducătorului auto ar putea rămâne fără permis de conducere pentru 3 luni.

Se aplică dispozițiile Art. 103 din OUG 195/2002 care prevede că suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul a fost urmărită ca infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice”, precizează avocatul Tudor Ion pe blogul său.

Mai mult, conform Art. 117, Alin. 1(a), poliția poate dispune și imobilizarea vehiculului, în cazul în care acesta este neînmatriculat sau neînregistrat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide